Pixabay

Mechelse duiven gaan aan de pil: "Meest diervriendelijke manier van bestrijding"

Om de stadsduivenpopulatie op een diervriendelijke manier onder controle te houden, start Mechelen in het najaar met een niet-hormonale pil voor duiven verwerkt in maïskorrels. Die zullen op verschillende plaatsen in de stad via automatische voederdispensers gevoederd worden aan stadsduiven.

“Duiven kunnen heel wat overlast creëren in een stad. Ze kunnen schade berokkenen aan gebouwen en in de landbouw en in uitzonderlijke gevallen zelfs de volksgezondheid bedreigen. Het is dus belangrijk om de Mechelse duivenpopulatie zo goed mogelijk in te perken", legt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen) uit.  “Met dit uniek niet-hormonaal voorbehoedsmiddel maken we efficiënt maar vooral op diervriendelijke manier werk van de duivenpopulatie onder controle te houden", vertelt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

“Daarnaast roepen we onze inwoners op om duiven niet te voederen. Het zorgt ervoor dat de populatie sneller groeit dan wenselijk”, vult De Bie aan.

Het product heeft geen risico voor andere dieren of de mens

schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke

De speciale maïskorrels worden op verschillende plaatsen in automatische voederdispensers aangevuld. Bij elke beurt wordt er slechts een beperkte hoeveelheid R12 gevoederd. Daardoor worden zo goed als alle behandelde maïskorrels onmiddellijk opgegeten door dominante duiven, die voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de voortplanting van de soort.

De pil zou na 1 jaar behandeling zorgen voor een reductie van de behandelde duivenpopulatie met 20-30%, na 4-5 jaar behandeling zou deze reductie oplopen tot maar liefst 60-80%. 

Geen gevaar voor andere vogels, dieren of mensen

De pil heeft volgens Mechelen geen effect op andere vogelsoorten dan de stadsduiven die men wil behandelen. Aangezien vogels al heel wat gram van de actieve stof in de korrels moeten binnenkrijgen vooral er een effect op de eieren is, kan het geen kwaad wanneer een duif van een duivenmelker een keer enkele korrels eet. Voor kleinere vogelsoorten is de maïskorrel sowieso te groot om op te eten. En ook de eieren van de slechtvalken zullen geen hinder ondervinden omdat deze roofvogels hoofdzakelijk het vlees van de stadsduiven eten waardoor de dosis die zij eventueel binnenkrijgen te laag is om een effect te hebben op hun eieren. 

Meest gelezen