Melat Gebeyaw Nigussie nieuwe directeur van de Beursschouwburg in Brussel

De Brusselse Melat Gebeyaw Nigussie neemt vanaf 15 september de artistieke en algemene leiding over van de Beursschouwburg. Het cultuurhuis vlakbij de Beurs in Brussel zocht al sinds januari een nieuwe directeur, maar door de coronacrisis sleepte de opvolgingsprocedure langer aan. Covid-19 en de bijhorende maatregelen vormen meteen een eerste uitdaging voor de nieuwe directeur. 

Melat Gebeyaw Nigussie is nog geen 30 maar heeft al een opmerkelijk CV als auteur, opiniemaker, activist en projectcoördinator bij BOZAR in Brussel.  De auteur met Ethiopische roots is nu klaar voor een nieuw hoofdstuk: vanaf midden september start ze als artistiek en algemeen directeur van de Beursschouwburg, een instituut in het centrum van de hoofdstad.

Ik kijk er naar uit om deze uitdagende tijden te trotseren

“Ik kijk er naar uit om samen met het team deze uitdagende tijden te trotseren en een nieuw hoofdstuk te ontwikkelen in het voortrekkersverhaal van Beursschouwburg", laat Melat Gebeyaw Nigussie weten tijdens haar vakantie. Die uitdagingen zijn duidelijk: door het coronavirus zit de cultuursector in een niet eerder geziene crisis. 

De Beursschouwburg is een multidisciplinair kunstencentrum, waar veel jonge en vernieuwende artiesten een platform krijgen. Nigussie zelf werkte de afgelopen jaren als projectcoördinator bij BOZAR, waar ze vooral inzette op een inclusief en participatief programma. Verwacht wordt dat ze die lijn zal doorzetten in haar nieuwe functie. Ze maakt(e) deel uit van de collectieven Black Speaks Back en Belgian Renaissance en heeft een stem in de beweging Black Lives Matter.

Melat Gebeyaw Nigussie volgt Tom Bonte op, die nu directeur is van de concertzaal Ancienne Belgique, enkele honderden meters verderop. De zakelijke leiding komt in handen van Ellen De Bin

Meest gelezen