Radio 2

Onderweg naar pretpark Bellewaerde? Stop dan ook even aan een oorlogsbegraafplaats in Ieper

Het oorlogstoerisme in de Westhoek ligt door de coronacrisis al een tijdje stil, omdat de Britse toeristen wegblijven. Tegelijk ontdekken meer en meer Vlamingen zelf dat toerisme en die streek. Plan je een bezoek aan het pretpark Bellewaerde in Ieper? Stop dan zeker ook even aan één van de vele honderden begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de coronacrisis zijn de medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission niet gestopt met het onderhouden van de begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Alles ligt er nog altijd piekfijn bij, van de grootste begraafplaatsen zoals Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, tot de kleinere zoals R.E. Railway Wood in Ieper.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

12 slachtoffers

Nele Bille van de Commonwealth War Graves Commission neemt ons graag eens mee naar een minder bekende begraafplaats, die van R.E. Railway Wood in Ieper. "Het is een atypische begraafplaats. Een kleine plek, zonder typische grafstenen en er is ook geen gras maar wel grind. Je ziet hier ook het "cross of sacrifice" dat je af en toe ziet op andere begraafplaatsen. Hier liggen 12 oorlogsslachtoffers begraven, die in de tunnels hieronder zijn gesneuvels tijdens de Eerste Wereldoorlog."

De begraafplaats ligt langs een wandel- en fietsknooppunt en ligt vlak bij pretpark Bellewaerde. Vanop de heuvel heb je een mooi uitzicht op de torens en de skyline van Ieper en op de vele heuvels van Heuvelland.

Radio 2

Meest gelezen