Radio 2

Ook zonder dagtoeristen is het druk in Knokke-Heist

Wie denkt dat Knokke-Heist er verlaten bij ligt, is eraan voor de moeite. Ondanks het weren van de dagtoeristen is het druk. De hotels en de toeristische dienst merken geen verschil. "Er zijn veel verblijfstoeristen en bijna alle tweede verblijvers zijn hier, omdat ze voor een vakantie in eigen land kiezen."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

Knokke-Heist weert nog tot het einde van de hittegolf dagtoeristen. Maar dat zorgt niet voor minder volk in de badplaats. Christophe Deklerck, de hotelbaas van The Memlinc, is voorzitter van Horeca Knokke-Heist. "Mijn hotel draait goed en ik hoor van de collega's dat ze ook bijna allemaal volzet zijn. Er zijn ook maar weinig annulaties in de restaurants."

Door dagtoeristen te weren, probeert Knokke-Heist amokmakers buiten te houden. "Dat was nodig, want we hebben de voorbije weken enkele keren problemen gehad. Maar het is natuurlijk jammer dat alle dagtoeristen gestraft worden. Het merendeel van de mensen respecteert wel alle regels", zegt Christophe Deklerck.

(Lees voort onder foto)

Frankie and Fish

Hetzelfde geluid is te horen in het toerismekantoor op het Lichttorenplein. "Aan de balie is het druk. Veel toeristen komen vragen wat er te doen valt, nu de meeste evenementen niet doorgaan", zegt balieverantwoordelijke Katelijne Vanbesien.

Op het toerismekantoor krijgen de medewerkers veel telefoontjes over het weren van dagtoeristen. "De mensen willen weten of ze toch mogen komen", zegt Katelijne. "Als we antwoorden dat ze bijvoorbeeld niet mogen komen om een dagje te winkelen, reageren ze meestal positief. Ze antwoorden dan dat ze wel later eens zullen komen. Sommigen bellen om te vragen of ze vrienden of familie, die hier op appartement zitten, mogen bezoeken. Dat mag. En ook wie kan bewijzen dat hij of zij een reservatie heeft in een restaurant, is welkom."

Radio 2

Meest gelezen