AFP or licensors

Oost-Afrika wordt getroffen door zware overstromingen

Grote delen van Oost-Afrika worden getroffen door zware overstromingen. Verschillende delen van Zuid-Soedan staan blank als gevolg van de zware regenval van de laatste maanden. Ook een aantal regio's in Jemen en Ethiopië staan onder water. Verschillende mensen raakten hun huis kwijt of zijn op de vlucht voor het water.

De overstromingen in Oost-Afrika zijn een gevolg van de zware regenval van de voorbije maanden. Deze regens zijn seizoensgebonden en hebben een zeer felle intensiteit. Het regenseizoen dit jaar startte ongeveer midden april en loopt tot ongeveer eind september. 

Soedan

In Soedan zijn intussen meer dan 150.000 mensen op de vlucht voor het water. Verschillende mensen raakten hun huis kwijt. De zwaarst getroffen gebieden in het land zijn de hoofdstad Khartoem, de Blauwe Nijl en de Nijlstaten, maar ook in de regio's West-Kordofan en Zuid-Darfur wordt veel schade gemeld.

De mensen in Soedan leven nu in schuilplaatsen die ze zelf gebouwd hebben van oude kleren of plastiek zakken, karton en stokken. Deze schuilplaatsen bieden echter nauwelijks bescherming tegen het weer. Er is ook een groot tekort aan voedsel en veel mensen lopen de kans om ondervoed te geraken. In sommige gebieden zijn basisproducten zoals melk en groenten tussen de 20 en de 50 procent duurder geworden.

Bekijk hier beelden van de watersnood in Soedan en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De sanitaire omstandigheden in het land zijn slecht en de toegang tot medische zorg is schaars. Daarom heeft Somalië al opgeroepen tot internationale hulp. 

Jemen

Ook in Jemen eisen de overstromingen hun tol: er is sprake van 130 doden, 16.000 mensen zijn op de vlucht voor het water. Deze overstromingen in Jemen komen nog eens bovenop de politieke problemen en de coronacrisis in het land. De Verenigde Naties spreken van de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Intussen zijn er in de oudste stad van het land, Sanaa, als gevolg van de zware regen en de vele overstromingen heel wat huizen die instorten of dreigen in te storten. Sanaa is ook de hoofdstad van Jemen en UNESCO-Wereld Erfgoed. De bruine en witte lemen bakstenen huizen in de historische wijken van Sanaa worden al langere tijd niet meer onderhouden. De huizen bezwijken nu onder het water en de modder.

Bekijk hier beelden uit de oude stad van Sanaa en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ethiopië

Naast Somalië en Jemen is ook Ethiopië zwaar getroffen door de overstromingen. De zwaarst getroffen gebieden daar zijn Dubti, Amibara en Afambo. In Ethiopië zijn ook verschillende mensen op de vlucht voor het water. 

Het einde van deze overstromingen is nog niet meteen in zicht: er is opnieuw zware regenval voorspeld. De voorspelde regen die zou vallen in het gebied ligt hoger dan de gemiddelde regenval in de hele maand augustus. 

Meest gelezen