Radio 2

Oud-burgemeester van Kortenaken Patrick Vandijck kreeg Remdesivir tegen corona toegediend, met succes

Voormalig burgemeester van Kortenaken Patrick Vandijck (Open-VLD) is één van de weinige mensen op wie het geneesmiddel Remdesivir werd uitgetest. Vandijck was zwaar door het coronavirus aangetast. Hij hing tussen leven en dood. Het geneesmiddel heeft zijn leven gered.

Zwaar ziek

Patrick Vandijck werd op 21 april opgenomen in het ziekenhuis van Gasthuisberg in Leuven. Hij was er op een bepaald moment zeer erg aan toe. Hij had bijna 42 graden koorts en leed aan een dubbele longontsteking. Zijn pancreas en zijn lever waren aangetast. Zijn toestand was bij momenten zeer kritiek. "De dokters hebben tot twee keer toe naar mijn vriendin gebeld", vertelt de 54-jarige Vandijck, "om haar te verwittigen dat ze zich op zeer slecht nieuws moest voorbereiden."

Laatste kans

De dokters vreesden voor het leven van Vandijck. Op dat moment hebben ze contact opgenomen met zijn twee dochters. Vandijck zelf lag in coma. De dokters hebben de dochters voorgesteld om het geneesmiddel Remdesivir toe te dienen. Ze wisten niet of het zou helpen en of er bijwerkingen zouden zijn. Het middel heeft gewerkt. "Ik heb geluk gehad", beseft Vandijck, "ik heb goed op het middel gereageerd. Het heeft me gered!" 

Gevaarlijk beestje

Patrick Vandijck is thuis waar hij herstelt van zijn ziekte. Hij gaat nog drie keer per week naar Gasthuisberg voor longrevalidatie. "Ik ben nog veel sneller moe dan vroeger en ik heb nog geregeld zware hoestbuien. Ik ben nog bijlange niet de oude die ik vroeger was. Corona is een heel gevaarlijk beestje", besluit Vandijck, "dat niet één lichaamsdeel maar heel het lichaam aanvalt."

Peperduur

Oud-burgemeester Vandijck hoopt dat het geneesmiddel Remdesivir zo vlug mogelijk voor iedereen beschikbaar zal zijn. "Ik lees in de krant dat het middel erg duur is.  De Amerikaanse producent vraagt zo'n 2000 euro terwijl de werkelijke kost zes euro zou zijn. Dat is er ferm over."

Meest gelezen