Overheid investeert 50 miljoen euro in eigen testmachines: "70.000 testen per dag dit najaar"

De federale overheid trekt 50 miljoen euro uit voor eigen testmachines die ter beschikking worden gesteld van de universitaire labo's. Dat schrijft de krant De Standaard en wordt bevestigd door bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD).

Op dit moment kunnen er in ons land per dag maximaal 20.000 COVID-testen worden uitgevoerd. Virologen en huisartsen hadden er echter voor gewaarschuwd dat dit veel te weinig is. 

In het najaar zal namelijk ook de gewone griep weer opduiken. Patiënten met luchtwegklachten -in een gewoon griepseizoen zijn dat er zo’n 70.000 per dag- zullen in het najaar allemaal getest moeten worden op het coronavirus. 

Labo’s

Om die broodnodige testcapaciteit te krijgen, tast de federale overheid nu stevig in de geldbeugel. In eerste instantie is de klinische labo’s gevraagd om hun capaciteit op te drijven. “Dat is ook gebeurd”, zegt minister De Backer aan VRT NWS.

“De afgelopen weken hebben ze serieus geïnvesteerd en hun testcapaciteit kunnen verdubbelen.” Dat brengt de testcapaciteit van 20.000 op 40.000 à 50.000. Tegenover deze inspanning staat een beloning van 5 à 10 miljoen euro.

Eigen machines

Maar dan zijn we er dus nog niet. Daarom heeft federale overheid beslist om bijkomend 50 miljoen euro investeren in eigen machines. “Die zullen worden ondergebracht in verschillende universitaire labo’s”, legt minister De Backer uit. 

“Op die manier zal ons land dit najaar, wanneer de gewone griep begint te circuleren, beschikken over een capaciteit van 70.000 testen per dag”, verzekert de minister. Tegen eind september moeten de machines geïnstalleerd zijn. 

Mondmaskers

Minister De Backer laat weten dat de federale overheid tegelijk ook fors aan het inzetten is op mondmaskers. Hij bevestigt het nieuws uit de krant De Tijd, dat er deze week een bestelling van bijna 31,4 miljoen chirurgische mondmaskers uit China aankomt in de haven van Antwerpen. Daarmee verdubbelt de strategische stock van chirurgische maskers van ons land. 

Die strategische voorraad bleek bij het begin van de crisis te zijn vernietigd. Om dat voortaan te voorkomen zal de stock beter worden beheerd. De nieuwe voorraad moet volgens minister De Backer volstaan om eventuele tekorten op te vangen.

Tegen het einde van de maand zullen er meer dan 100 miljoen maskers, schorten en handschoenen in de centrale strategische stock zitten. Als er in de zorgsector weer tekorten zouden opduiken, kan hieruit geput worden.

Meest gelezen