900 bezwaren tegen bedrijf dat asbest wil verwerken in Harelbeke

In Stasegem, bij Harelbeke, zijn uiteindelijk 900 bezwaren ingediend tegen de uitbreiding van Devamix, ook bekend als Bodem Sanering Vlaanderen (BSV). Het bedrijf zuivert gronden die vervuild zijn en wil een installatie bouwen om asbest te filteren. Maar heel wat buurtbewoners zien dat niet zitten.

Asbest is een materiaal dat vaak gebruikt werd in de bouw. Vanaf 1986 werd de bouwsector in België verplicht om uit te kijken naar veiliger materiaal, het was intussen duidelijk dat asbest kankerverwekkend is. Frank Vervaeke van de actiegroep Milieuzaken Stasegem wil de stof niet in zijn buurt. "Het bedrijf zegt dat alles op een veilige manier verwerkt zal worden", zegt hij. "Als dat zo is, dan nog wil ik niet dat de uitbreiding van het bedrijf erdoor komt. Asbest verwerk je niet zo dicht bij de bebouwde kom van een gemeente. In vogelvlucht spreken we maar over een paar honderd meter van de huizen."

Provincie beslist

Het is de provincie die uiteindelijk beslist of de installatie er komt of niet. Eerst moet het stadsbestuur van Harelbeke nog advies geven. Het staat daar begin volgende week op de agenda.

Meest gelezen