pexels.com

'Spectaculaire' temperatuurverschillen in Meise gemeten: "Aan Plantentuin is het veel minder warm dan in centrum"

Afgelopen nacht hebben inwoners in Meise de temperatuur gemeten op verschillende plaatsen. En die blijkt heel erg te schommelen van plaats tot plaats. "Zo is er tussen het centrum en een buitenwijk maar liefst 7 graden verschil" zegt initiatiefneemster Jes Van Gaever van buurtcomité Leefbaar Meise. 

Maandagavond hebben verschillende buurtbewoners om 23u hun thermometer buiten gelegd. Initiatiefneemster Jes is verbaasd met het resultaat. "Dat is echt spectaculairder dan we zelf hadden verwacht. We hebben bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat in Meise centrum, waar er geen groen is maar wel veel gebouwen, de temperatuur om 11u 's avonds nog altijd 30 graden bedroeg. Het grootste verschil was met een buitenwijk waar we met dezelfde thermometer, op hetzelfde moment 23 graden hebben gemeten. In de plantentuin van Meise hebben we de laagste temperatuur gemeten."

Kleine ingrepen zoals planten op je terras, een extra rijtje groen op je oprit, maken echt een verschil  

 
Jes Van Gaever van buurtcomité Leefbaar Meise

Naast de grote temperatuurverschillen heeft het buurtcomité nog meer opvallende vaststellingen kunnen maken. "Eén buurtbewoner mat op straat 27 graden, op het terras 24,5 graden, en in de tuin 23 graden.  Dat zijn grote verschillen op maar tientallen meters. Dat wil zeggen dat wij een veel grotere invloed hebben op de klimaatopwarming, lijkt uit onze metingen, dan we denken. Dat kleine ingrepen zoals planten op je terras, een extra rijtje groen op je oprit, toch wel verschil kan maken."

Jes hoopt nu dat de gemeente iets met de resultaten gaat doen. "Hier zijn ontzettend veel verharde wegen, speelplaatsen, parkings, die op een makkelijke manier vergroend kunnen worden. We willen dus oproepen om iets met die informatie te doen. Maar ook aan de inwoners van Meise vragen we om zoveel mogelijk planten te zetten waar het kan. Want dat kan helpen tegen de warmte van de afgelopen dagen."

Hitte-eilanden

Jes had gehoord dat er zogenaamde hitte-eilanden zijn. Plekken, vaak steden, die een stuk warmer zijn dan het platteland. Dat is bijvoorbeeld het geval in Brussel. En daarom wilde ze het experiment aangaan om te kijken of er ook verschillen zijn in haar dorp Meise. "We zitten ook met een dorpskern die vol gebouwd is en waar geen groen is.  En de buitenwijken waar dat wel het geval is. Daarom wilden we dat eens testen. Om te kijken of er temperatuurschommelingen zijn. En inderdaad dus."

Meest gelezen