Overleg tussen Studio 100  en rapper Gofast rond grofgebekte K3-cover verloopt moeizaam

Het zit er bovenarms op tussen Studio 100 en de Nederlandse rapper Gofast. Die maakte een grofgebekte versie van Oya Lélé, het K3-nummer dat Gentenaar Miguel Wiels componeerde. Bovendien vroeg de rapper geen toestemming om het nummer te coveren. De rapper is zich duidelijk van geen kwaad bewust. Studio 100 wil dat de cover offline gehaald wordt. Gofast wil eerst overleg. Maar dat is er nog niet gekomen.  

17 jaar nadat Gentenaar Miguel Wiels 'Oya Lélé' schreef voor K3, is er een nieuwe versie van het vrolijke deuntje. Het is van de hand van de Nederlandse rapper Gofast en is een stuk minder kindvriendelijk dan de oorspronkelijke versie. Al had Miguel Wiels dat niet meteen door. "Ik vind het altijd leuk als mensen liedjes van mij op een creatieve manier aanpakken. Dat streelt m'n ijdelheid. Dat was ook m'n eerste gevoel bij deze versie. Ik vond het een leuke hedendaagse productie. M'n eerste gevoel was dat ik er blij mee was." Andere mensen moesten hem er op wijzen waarover de tekst ging. "Ik begreep maar niet wat ze zongen, ik vond de tekst zo onverstaanbaar", gaat Wiels verder, "ik was eigenlijk vooral verheugd over het feit dat jonge Nederlandse hiphoppers met ons liedje aan de slag waren gegaan." Toen signaleerde Studio 100 dat het om een vrij schunnige tekst ging waarin ze drugs aanprijzen en geweld verheerlijken. "De bijhorende videoclip straalde ook een gewelddadig en agressief sfeertje uit met opgestoken middelvingers. Toen was het wel even schrikken," legt Miguel Wiels uit.

Geen toestemming

Maar het was niet de inhoud van de cover die Studio 100 en Miguel Wiels het meest tegen de borst stuitten. Vooral het feit dat rapper Gofast geen toestemming gevraagd had om het nummer te gebruiken en te herwerken, vinden ze not done. "Toen we het hoorden, hadden we meteen door dat ze niet de geijkte weg gevolgd hadden", zegt Miguel Wiels, "als je een nummer wil gebruiken, moet je toestemming vragen en moet je zelfs de aangepaste tekst voorleggen aan de eigenaars van het liedje."  Dat deed de Nederlander dus niet, maar zag er ook geen kwaad in. Hij vindt zelf dat het geen cover was. 

We proberen al 21 jaar een positieve boodschap te brengen met K3, dus deze cover kan niet

Over dat punt hebben de twee partijen een totaal andere mening. Tot overleg is het voorlopig nog niet gekomen. "We hebben contact opgenomen met Gofast met de vraag om het nummer te verwijderen van alle platformen", legt Studio 100 uit in een officieel statement. "Als antwoord op onze vraag kwam een voorstel tot overleg. Alvorens te kunnen overleggen hebben we aan Gofast de tekst gevraagd, plus een versie van deze tekst in het Nederlands. Tot nu toe hebben we die niet ontvangen. Voor Studio 100 is het belangrijk om de tekst goed te begrijpen alvorens goedkeuring te geven. Een songtekst die bijvoorbeeld geweld verheerlijkt, vinden wij problematisch", vervolledigt Studio 100.
Miguel Wiels voegt er nog aan toe: "We proberen met K3 al 21 jaar een positieve boodschap te brengen en dat willen we nu niet loslaten. Dus als mensen met onze liedjes anders aan de slag gaan en de link leggen met K3, want dat doen ze door het nummer 3K te noemen, dan kan dat niet en moet dat offline gehaald worden", besluit hij. 

 

Meest gelezen