Vijvers aan de Zonhovense Platwijers staan kurkdroog: "Verschillende diersoorten zullen verdwijnen"

De vijvers aan de Platwijers in Zonhoven staan uitzonderlijk droog. De oorzaak bestaat uit een combinatie van factoren, al wijst Raf Spelkens van Natuur en Bos vooral de extreme hitte aan als boosdoener. “Verschillende diersoorten zullen verdwijnen, als gevolg van het lage waterpeil”, waarschuwt de boswachter.

De vijvers in het Zonhovense natuurreservaat dienden jarenlang voor het kweken van karpers. “Maar de visteelt is daar nu stopgezet, en het natuurgebied wordt nu door Natuur en Bos Vlaanderen beheerd”, licht Spelkens toe. “Het ziet er absoluut niet goed uit voor de vijvers. Van het vele water blijft slechts een minuscuul plasje over, de rest van het gebied staat droog.” 

Karperteelt

De oorzaak valt te zoeken in een combinatie van factoren. “Omdat er jarenlang karpers in de vijvers gehouden werden, ontwikkelde zich er een dikke sliblaag”, gaat de boswachter verder. “Het gevolg daarvan is erg nefast voor natuurdoelen, want het water wordt troebel en gaat te veel voedingstoffen bevatten. We hebben deze winter hard aan dat probleem gewerkt, maar door weersomstandigheden zijn die werken vertraagd. Daarom hebben we de vijvers veel later dan gepland kunnen vullen.”

Maar ook bij het vullen van de vijvers botsten de natuurbeheerders op de nodige portie pech. “Sommige vijvers worden gevuld door een pompsysteem, omdat de beken van weleer verdwenen zijn. Een van die pompen viel in panne, waardoor een grote vijver pas vijf weken later gevuld kon worden."

Zakkend grondwater

Maar als belangrijkste redenen noemt Spelkens lange perioden van droogte en de huidige hittegolf. “De vijvers bevinden zich hier op het zand van de Kempen. In tegenstelling tot vijvers op kleibodem, trekt het water hier meteen de grond in. En als de grondwatertafel zakt, verdwijnt de vijver op zijn beurt. De gevolgen voor verschillende amfibieën en libellen zijn dan ook dramatisch. De gevolgen voor het ecosysteem zullen drastisch zijn.” 

"Regenwater moet doordringen in de bodem"

Om deze ramp volgend jaar te vermijden moeten de vijvers niet alleen vroeger gevuld worden, maar moet het grondwater ook op peil gehouden worden. “We moeten er massaal voor zorgen dat regenwater niet meteen wordt afgevoerd, maar dat het doordringt om de grondwatertafel te bevoorraden. Zuinig zijn met grondwater is de boodschap. Je gazon met water besproeien of je zwembad tot aan de rand vullen is op dit moment absoluut not done.” 

Meest gelezen