Morgen nog altijd code rood in de provincies Antwerpen en Limburg

Het KMI heeft code rood -die bij extreme hitte wordt bepaald- verlengd tot en met morgen, zij het enkel voor de provincies Antwerpen en Limburg. 

Bij code rood moet je zoveel mogelijk uit de zon blijven, veel water drinken, en alle zware inspanningen vermijden. 

De andere provincies krijgen dus vanaf morgen een milder "etiket", de weersverwachtingen daar wijzen op aangenamere momenten dan de voorbije dagen.

Ook vanaf donderdag krijgen Antwerpen en Limburg "'hoogstens code oranje", klinkt het bij het KMI.

Vanavond en volgende nacht blijft het opnieuw zeer zacht én warm met pas naar de ochtend toe temperaturen tussen 18 en 23 graden. Het is wisselend bewolkt met lokale onweershaarden. Plaatselijk kan er dan veel neerslag vallen, mogelijk zelfs hagel.

Die hagel zou volgens de weermodellen wellicht eerder vallen in de oostelijke helft van ons land, maar het is nergens volledig uitgesloten. De hagelbollen zouden een maximale diameter van 3 tot 4 cm kunnen hebben. Hagel bij tropische temperaturen is niet ongewoon. En dat heeft te maken met het temperatuurcontrast, zegt weerman David Dehenauw.

“Bij een warmte-onweer met buien kan je een fikse stijgstroom hebben waarbij er op grote hoogte vriestemperaturen zijn. Hoe groter de stijgstroom, hoe langer de hagel de kans krijgt om zwaardere bollen te vormen.” Hoe zwaarder de bol, hoe sneller die valt waardoor hij de tijd niet krijgt om te smelten in de onderste luchtlagen.”

Morgen overal vrij zonnig, maar onstabiel, met in de loop van de dag een toenemende kans op lokale onweersbuien. Het wordt opnieuw zeer warm met maxima tussen 28 graden in de Hoge Ardennen en 34 of 35 graden in het centrum. In de provincies Antwerpen en Limburg is de verwachte hitte intens genoeg om dus nog de code rood te hanteren.

Donderdag neemt de kans op onweersbuien verder toe vanuit het zuidwesten. Deze buien kunnen intens zijn. Het is al wat minder warm met nog maxima van 26 of 27 graden aan zee, tot 31 graden in het noordoosten.

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen