Radio 2

Winkel geplunderd na grote vechtpartij in Blankenberge afgelopen weekend

Een aantal van de relschoppers trok na de grote vechtpartij op het strand van Blankenberge op zaterdag naar een winkeltje aan de Kerkstraattrap. Daar begon de chaos na een discussie over mondmaskers. “Plots waren ze met heel veel”, vertelt uitbaatster Stefanie Demilde. "Petjes, slippers en kleren: alles graaiden ze mee."

Een politieagent sprak de jongeren aan, omdat ze geen mondmasker aan hadden. Een van hen had ook wiet bij. Toen de agent hem probeerde in te rekenen, stond het winkeltje aan de Kerkstraattrap plots vol jongeren die spullen meenamen. De politie was in de minderheid. Daniël Goossens is de man van de uitbaatster en ex-veiligheidsagent. Hij zag het allemaal gebeuren.

"De agent probeerde een van de jongeren te boeien", zegt hij. "Maar ondertussen begon de rest te plunderen. Een van de vrouwelijke agenten kwam plots bij mij staan, omdat ze aan haar begonnen te trekken. De mensen aan de overkant van de straat hebben een snackbar. Zij zijn ons komen helpen. Dat was erg mooi van die mensen."

De rellen aan de winkel duurde minutenlang. “Ze dreigden de ruiten in te slaan en ook de kassa was in gevaar. Gelukkig is mijn man nog bewakingsagent geweest en kon hij ons verdedigen”, zegt uitbaatster Stefanie. 

Grote economische schade

In alle chaos graaiden de amokmakers kledij mee vanuit de winkel. Dat is duidelijk te zien op een filmpje dat viraal ging, maar ondertussen gewist werd. “Petjes, slippers, kledij: we moeten de exacte balans nog opmaken. Maar de economische schade is groot. Ook omdat we de rest van de dag moesten sluiten”, vertelt Stefanie. “Het stadsbestuur nam de enige correcte beslissing om zondag het dagtoerisme aan banden te leggen. Er moest iets gebeuren. We zijn het écht moe.” 

Maandag diende de winkeluitbaatster een klacht in tegen de plunderaars. “Eigenlijk zijn we er nog goed van afgekomen. De winkel zelf is niet beschadigd en er raakte niemand gewond. Maar het hele gebeuren laat toch een diepe indruk op me na. De hele zomer voel je al een soort spanning in Blankenberge."

Meest gelezen