3 afspraken om de rust aan de kust terug te brengen

Er zijn 3 afspraken gemaakt om het volgende weekend aan de kust rustiger te laten verlopen. Rustiger betekent hier: zonder overbezetting en zonder rellen. Verschillende kustburgemeesters zaten daar gisteren over samen. Ook de federale politie, waarnemend gouverneur Martens en de kabinetten van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit waren aanwezig op die vergadering.

Afspraak 1: geen extra treinen naar zee

Een aantal extra toeristentreinen wordt dit weekend geschrapt. Elke trein zal ook maximaal 80 procent vol mogen zitten. Wanneer dat getal wordt gehaald, dan treedt het "Stop & Go"-principe in werking. Dat betekent dat reizigers wel nog mogen uitstappen onderweg maar niemand meer mag opstappen tot op de eindbestemming.

Bart Crols van de NMBS is ook blij dat de overheid afraadt om nog naar de kust te komen als het weer zo goed is als vorig weekend. "Kom niet naar de kust als je weet dat het druk zal zijn: het is een duidelijke oproep van de autoriteiten. Er zullen dus minder toeristentreinen naar zee rijden dit weekend. De details daarvan zullen vrijdag in de routeplanner van de NMBS staan. Er zal ook een versterkte aanwezigheid zijn van Securail en de spoorwegpolitie."

Afspraak 2: gemeenten beslissen bij code geel

Heel wat dagtoeristen komen met de auto naar de kust. Als een kustgemeente geel kleurt door de drukte, dan zijn de lokale autoriteiten zelf aan zet. "Vanaf dat de druktebarometer in een kustgemeente geel kleurt, zal de kustburgemeester zelf beslissingen kunnen nemen om de drukte te spreiden. Zo kunnen ze de invalswegen gaan bemannen met politieagenten om een triage te maken."

Afspraak 3: Blankenberge krijgt extra politiehulp

Gisteren was er nog een felle discussie tussen de burgemeester van Blankenberge, Daphné Dumery (N-VA) en de minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem. De Crem vond dat Blankenberge te laat gereageerd had op die Brusselse jongeren die de boel op stelten aan het zetten waren. De burgemeester sprak dat tegen. Ze is wel blij dat er nu duidelijke afspraken zijn rond die extra kusttreinen en dat er meer steun van de politie komt. "We hebben gehoord dat we hulp gaan krijgen van de federale politie", zegt ze. "Zij gaan onze mensen in het station ondersteunen."

Meest gelezen