Radio 2

4 generaties van imkers in Halen: al 50 jaar bezige bijen

Overgrootvader was de eerste en daarna volgde grootvader, vader en zoon, allemaal zijn ze bezig met het telen van bijen bij de familie Ruytinckx. Om de beurt rolden ze in de imkerstiel en allemaal doen ze het met plezier.

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. De reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

In Halen kwam imker Jef Ruytinckx, op veilige manier, in de bubbel van reporter Martijn tijdens het zomerprogramma van Radio 2 Limburg. Jef is al sinds de jaren '70 bezig met het telen van bijen. "Ik had het bij mijn schoonvader opgevangen en ik ben er zo in verzeild geraakt. Later heb ik me dan ook bij verenigingen van imkers aangesloten" vertelt de imker. Vroeger had hij echter nog zijn hoofdberoep als arts en kon hij niet zoveel tijd in het telen van bijen steken. "Toen was ik nog weekendimker, nu is het weekimker geworden", lacht Jef. 

Zelf gaf Jef het houden van bijen door aan zijn zoon Tom, die is nu ook volop bezig met 'imkeren'. "Eerst deed ik zomaar wat, zonder echt te weten hoe je bijen moest telen, dan ben ik een cursus en een aantal theorielessen gaan volgen. Nu ben ik dus al iets meer op de hoogte", zegt Tom. Op zijn beurt komt nu ook de zoon van Tom, Wout terecht in de imkerstiel. "Ik help regelmatig bij mijn papa met de bijen en kom nu en dan ook eens bij grootvader Jef helpen, en dat is op vrijwillige basis hoor", lacht Wout.

Tips voor de bijen

Je kan zelf ook een gunstige leefomgeving creëren voor de bijen vertelt Jef: "Een variatie van verschillende bloemen en planten in je tuin is goed voor de bijen en probeer er ook voor te zorgen dat ze in verschillende periodes in bloei staan. Daarnaast mag je gerust je tuin wat laten verwilderen, dat hebben de bijen graag."

De beste bijen van Halen

De varraomijt is tegenwoordig een grote bedreiging voor de bijen. Het zijn parasieten die zich voortplanten in het bloed van een bij, waardoor de bij sterft. De bijen van Jef zijn echter resistent tegen deze varraomijt: "Mensen vanuit Halen komen bij mij bijen oppikken die resistent zijn voor de varraomijt. Ik werk ook samen met de universiteit van Gent in een onderzoek naar hoe we de bijen beter kunnen beschermen tegen de parasiet", weet Jef te vertellen.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen