Videospeler inladen...

Antwerpse maatregelen bijgestuurd: horeca langer open, avondklok wordt nachtklok, evenementen weer mogelijk

De avondklok in de provincie Antwerpen wordt vanaf nu een nachtklok. Antwerpenaren moeten voortaan binnenblijven tussen 1.30 uur 's nachts en 5 uur 's morgens. Het sluitingsuur voor de horeca wordt van 23 uur 's avonds naar 1 uur 's morgens verschoven en evenementen worden weer mogelijk als aan strenge protocollen wordt voldaan. Dat heeft de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx vanmiddag aangekondigd. De maatregelen gaan onmiddellijk in en gelden tot 26 augustus.

Het valt op hoe voorzichtig Berx blijft, ondanks het feit dat de besmettingscurve in de provincie Antwerpen wat afvlakt. Ze beklemtoont dat de meeste coronamaatregelen blijven gelden tot het einde van de maand, maar kondigt toch "aanpassingen en bijsturingen" aan. Het woord "versoepelingen" laat ze liever achterwege.

Er is maar één Bart De Wever, en  geen vijf

Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx

De aanpassingen gelden voor de hele provincie, hoewel de gouverneur daar meteen aan toevoegt dat burgemeesters strengere maatregelen voor hun gemeente of stad kunnen nemen, mochten ze dat nodig vinden. 

Hieronder een overzicht van de belangrijkste aanpassingen.

  • De avondklok wordt een nachtklok: je moet binnen blijven tussen 1.30 uur en 5 uur. "De voorbije weken is duidelijk gebleken dat het beperken van het gebruik van de openbare ruimte 's nachts inderdaad bijdraagt tot het respecteren van het samenscholingsverbod", zegt Berx.
  • De horeca moet sluiten om 1 uur, net als in de rest van het land.
  • Het dragen van mondmaskers in de openbare ruimte of op privéplaatsen toegankelijk voor het publiek blijft de regel. 
  • De verplichte tafels van 4 in de horeca vervalt en wordt vervangen door de regel die geldt in de rest van het land: leden van hetzelfde huishouden en maximaal 5 vaste contacten mogen aan één tafel zitten, met een maximum van 10 personen.
  • Horeca-uitbaters moeten toezien op het juist invullen van de contactgegevens. "Er is maar één Bart De Wever, en geen vijf", illustreert Cathy Berx. 
  • Horeca-uitbaters moeten er ook op letten dat ze niemand tewerkstellen die eigenlijk in thuisisolatie moet zitten of symptomen hebben die wijzen op luchtweginfectie (hoesten of koorts).
  • Alcohol om mee te nemen mag niet worden verkocht tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends.
  • Professioneel georganiseerde publieksevenementen (kunst en cultuur) mogen weer als ze voldoen aan een goedgekeurd protocol.

Antwerpenaren reageren opgelucht, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Houd u aan de maatregelen

Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx

Ondanks de versoepelingen - die ze liefst niet zo noemt - herhaalt gouverneur Berx haar oproep: "Houd u aan de maatregelen. Houd het veilig. Kom niet buiten als u in thuisisolatie of quarantaine moet zijn of last heeft van problemen aan de luchtwegen." 

De maatregelen gaan onmiddellijk in en duren tot 26 augustus. Het spreekt voor zich dat we de situatie op de voet blijven volgen", aldus Berx. "Blijf wijzen op de noodzaak dat we onze doelstelling - geen verdere stijging van het aantal besmettingen - alleen samen, met vereende krachten en buitengewoon veel discipline kunnen realiseren."

Bekijk hieronder de persconferentie van gouverneur Cathy Berx:

Videospeler inladen...

Bekijk hier Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Antwerpse cultuursector stelt zich vragen, bekijk hier enkele reacties in "Het Journaal"":

Videospeler inladen...

Meest gelezen