Radio 2

Brusselaars verdeeld over mondmaskerplicht: "Helaas allen mondmasker op omdat sommigen egoïstisch zijn"

Vanaf vandaag is het verplicht om in heel het Brussels Gewest een mondmasker te dragen.  In Evere, een van de kleinere Brusselse gemeenten, wordt er verdeeld gereageerd op de verplichting. De ene vindt het een goed idee, de ander vindt het niet overal nodig.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de alarmdrempel van 50 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners overschreden. Dat betekent dat er vanaf nu verplicht mondmaskers gedragen moeten worden op alle openbare en voor het publiek toegankelijke plaatsen. Alleen voor wie sport, zware fysieke arbeid verricht of een bepaalde handicap heeft, is een mondmasker niet verplicht. 

Vreemd dat we ook in straten waar we amper mensen zien een mondmasker moeten dragen

Doesita, inwoner Evere

De verplichting zorgt alvast voor uiteenlopende reacties in Evere. "Ik denk dat het beter is om ons gezond verstand te gebruiken", zegt de Nederlandse Doesita, die in Evere woont. "Dat je op drukke plaatsen, zoals in de Nieuwstraat of het station, een mondmasker moet opzetten, dat begrijp ik. Maar hier, waar er amper volk is, waar je niemand ziet, dat is toch bizar. Maar helaas gebruiken heel veel mensen hun verstand niet of ze zijn egoïstisch en nu moeten we allemaal een mondmasker op."  

Je moet iets doen om de ziekte tegen te houden

Germain, inwoner Evere

De West-Vlaamse Germain heeft niet gewacht op de mondmaskerverplichting, hij draagt al weken een mondmasker op straat. "Je moet toch iets doen om die ziekte tegen te houden", zegt Germain. "Het werd tijd dat het overal verplicht werd. Want het heeft toch geen zin dat je in de ene gemeente niet en in de andere wel een mondmasker moet dragen. Goed dat de verplichting er is."

Ook handelaar Dirk vindt het een goed idee. "Eindelijk is er duidelijkheid", zegt hij. "Op een bepaald moment wist je niet meer waar je een mondmasker moest opzetten. Dus heel wat mensen kregen een boete. Nu is het gemakkelijk, in elke Brusselse gemeente moet je er eentje op."

Bekijk hieronder de reportages uit "Het Journaal." 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen