Radio 2

Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw kleurt rood voor evenementensector

Het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw kleurde dinsdagavond volledig rood. De organisatie achter het dansfestival Kartjee en audiovisueel bedrijf Auvicom lanceren de actie om aandacht te vragen voor de evenementensector. De rode kleur duidt op de sector die bloedt vanwege de coronacrisis.

De organisatoren van het Kartjee-festival sloegen de handen in elkaar met Auvicom, een audiovisueel bedrijf uit Halle en kleurden het Colomakasteel rood met projectoren. De kleur rood symboliseert de bloedende evenementensector vanwege de coronacrisis. Hun project maakt deel uit van een internationale actie waarbij gebouwen waar evenementen georganiseerd worden over heel de wereld rood kleuren. Op die manier willen ze meer aandacht voor de sector vragen. “Net zoals alle andere organisatoren hebben wij veel moeten annuleren door de coronacrisis. Het enige dat we nog gedaan hebben deze zomer zijn livestreams bij sponsors om die toch ook nog een beetje in het daglicht te zetten, maar verder is het zeer moeilijk voor iedereen”, zegt Jolan De Kempeneer van Kartjee.

Het doet zeer veel pijn om het festival verloren te zien gaan

Het Kartjee-festival zou dit jaar voor de derde keer plaatsvinden, maar ook die editie valt nu weg. Kartjee is een dancefestival me techno en hiphop als belangrijkste muziekgenres. Normaal ontvangt het festival 1.500 tot 2.000 bezoekers. “Het doet zeer veel pijn om het verloren te zien gaan. Gelukkig is het voor ons een hobby, maar voor vele anderen dreigt een ramp.”

Begrip

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw begrijpt de oproep van de organisatie van Kartjee en gaf hen daarom toestemming om het kasteel tijdelijk rood te kleuren. De gemeente pleit net als Vlaams minister-president Jan Jambon er voor om niet alles af te gelasten. “We hebben in Sint-Pieters-Leeuw nog een activiteit georganiseerd voor de Vlaamse Feestdag. Dat gebeurde volledig in veilige omstandigheden. Kleinere evenementen moeten dus zeker kunnen”, zegt schepen van Cultuur Jan Desmeth (N-VA).

Meest gelezen