Mondmaskerplicht in Brussels Gewest voor iedereen ouder dan 12 jaar

Vanaf nu moet iedereen vanaf 12 jaar verplicht een mondmasker dragen in Brussel. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) laten weten. De "alarmdrempel" van 50 besmettingen per 100.000 inwoners is immers overschreden. 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de kaap van het weekgemiddelde van 50 gevallen per 100.000 inwoners overschreden. Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen van het coronavirus werden geregistreerd. Een dag eerder ging het nog om 47,1 gevallen per 100.000. Van 2 tot 8 augustus werden er in totaal 663 nieuwe besmettingen vastgesteld, in de week daarvoor waren dat er nog 421.

Iedereen vanaf 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen zodat de neus en de mond bedekt is op alle openbare en publiek toegankelijke plaatsen

Rudi Vervoort, Minister-President Brussels Hoofdstedelijk Gewest (PS)

De overschrijding van de alarmdrempel betekent dat er vanaf nu een mondmaskerplicht geldt in heel het Brussels Gewest. "Iedereen vanaf 12 jaar of ouder moet verplicht een mondmasker dragen zodat de neus en de mond bedekt is op alle openbare en voor het publiek toegankelijke plaatsen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Uitzonderingen

 Er zijn wel wat uitzonderingen, waarbij het dragen van een mondmasker niet verplicht is:

  • Tijdens het sporten moet je geen mondmasker dragen. 
  • Bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg. 
  • Voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of gelaatsscherm te dragen.

Vervoort laat ook weten dat er extra politiecontroles komen om te kijken of de maatregelen nageleefd worden.

Meest gelezen