Haspengouw brengt schade bij fruittelers in kaart: veel appels en peren aangetast door zonnebrand

De hittegolf heeft veel schade veroorzaakt in de appel- en perenplantages in Haspengouw. Verschillende gemeentebesturen sturen daarom de schadecommissie op pad, om de schade in kaart te brengen. In Wellen gebeurt dat vandaag al.

Het extreme zomerweer bezorgt de Limburgse fruittelers ook dit jaar veel kopzorgen. Want de appels en peren in de plantages krijgen bruine vlekken, door de brandende zon. En dat maakt het getroffen fruit waardeloos. Er kan zelfs geen sap of compote van gemaakt worden. Vooral de buitenste rijen van de plantages zijn aangetast.

De Haspengouwse gemeenten kregen al heel wat meldingen van telers binnen. In Wellen gaat de schadecommissie vandaag alles in kaart brengen. “We hadden dit enkele weken geleden al gepland’ zegt schepen van landbouw Kristien Treunen (CD&V). "Met het oog op de schade door de vorst en de droogte in het voorjaar. Maar nu komt de zonnebrandschade daar nog eens bij. We gaan vlak voor de oogst langs omdat we dan een goed beeld krijgen van de schade.” 

In Borgloon gaat de schadecommissie volgende week op pad, in Heers en Sint-Truiden zal dat wellicht eind augustus gebeuren. En ook de stad Bilzen roept de fruittelers op om schade te melden. 

Niet verzekerd

Europees parlementslid Hilde Vautmans van Open VLD roept Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) op om na te gaan of de hitte als uitzonderlijk bestempeld kan worden. “Het rampenfonds is afgeschaft en de brede weersverzekering is in de plaats gekomen. Maar daarin zijn alleen vorstschade of droogteschade opgenomen en zonnebrand niet. Dus ik hoop dat minister Crevits aan het KMI vraagt hoe uitzonderlijk deze schade is, zodat ze misschien iets kan regelen met het Vlaams rampenfonds. Want de telers zitten met de handen in het haar. Ik heb de voorbije dagen ontzettend veel foto’s binnengekregen.“

Meest gelezen