Horeca-uitbater uit Hoogstraten vraagt om 'tafel van vier' af te schaffen: "De mensen gaan gewoon over de grens eten"

Ben Van den Zegel, die een taverne uitbaat in Hoogstraten, vraagt in een brief aan gouverneur Cathy Berx om 'de tafel van vier' te herbekijken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Mogelijk volgt er daarover vanmiddag meer nieuws, want om 15 uur geeft gouverneur Berx een persconferentie over nieuwe bijsturingen van de coronamaatregelen in onze provincie.

De regel van "de tafel van 4" zegt dat je maximaal met 4 mensen op restaurant mag in onze provincie. Van den Zegel baat taverne De Jachthoorn in Hoogstraten uit, dicht bij de Nederlandse grens en heeft door die regel een omzetverlies van 70 procent. Hij hoopt dat Berx iets aan de regel doet. "De mensen durven niet te komen of gaan over de grens eten, waar de regels soepeler zijn".

Een deel van de mensen durft niet meer te komen eten. Een ander deel gaat over de grens op restaurant

Ben Van den Zegel

Hoogstraten ligt dicht tegen de Nederlandse grens. "Daar mag je nog wel met 10 gaan eten en moet je geen mondmaskers dragen", vertelt Van den Zegel. "Veel mensen annuleren hun etentje in België en gaan over de grens eten. Een ander deel van de mensen durft niet meer op restaurant te gaan."

Omzetverlies van 70%

De taverne denkt erover na om tijdelijk de deuren te sluiten. "Sinds de verstrenging van de maatregelen hebben we een omzetverlies van 70 procent. Het personeel wil blijven doorgaan, maar 30 procent bezetting is niet kostendekkend. Maar we willen hen natuurlijk niet teleurstellen", zegt Van den Zegel.

Als je meer tafels van vier zet, heb je ook meer verschillende bubbels: de regel is dus niet sluitend

Ben Van den Zegel

Van den Zegel had ook al met het kabinet gebeld om te vragen of ze de logica achter de tafel van vier konden uitleggen. "Zij hebben me vriendelijk geantwoord dat de logica erachter is dat als er meer mensen aan tafel zitten, het risico op besmettingen ook hoger is", zegt de horeca-uitbater. "Die regel is niet sluitend. Want als je meer tafels van vier binnen zet, heb je ook meer verschillende bubbels en heb je eventueel ook een hogere besmettingskans." 

Kunsten, artiesten en horeca

Om 15 uur geeft provinciegouverneur Cathy Berx een persconferentie over een bijsturing van de coronamaatregelen in de provincie Antwerpen. Ook Johan Penson (Protocol Professionele Kunsten), Tom Kestens (de Artiestencoalitie) en Matthias De Caluwé (Horeca Vlaanderen) zullen daarbij aanwezig zijn. Het valt dan ook te verwachten dat er versoepelingen of bijsturingen komen voor die sectoren. 

 

Meest gelezen