Toerisme Ieper

Ieper kleurt rood maar in de statistieken kleurt de stad groen 

Burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) van Ieper vindt het zeer vervelend dat de cijfers van de besmetting van Westvlees in Westrozebeke zo traag binnenlopen, want dat geeft een verkeerd beeld. In Ieper zijn er 7 mensen besmet die werken bij het vleesverwerkend bedrijf. 

Burgemeester Emmily Talpe van Ieper vindt het zeer vervelend dat Sciensano en de Zorgatlas zo traag de cijfers van de besmetting van Westvlees in Westrozebeke opneemt in het officiële corona kaartje van Ieper, want dat geeft een vertekend beeld. Sciensano is het nationale wetenschappelijk instituut dat ons op de hoogte houdt van corona en de Zorgatlas is een instrument dat de burgemeesters tot in de wijken van hun gemeente inlicht. Maar voor Ieper is er dus iets foutgelopen.

Kaartje kleurt nog groen

Volgens de woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gaat het om een technisch probleem bij de registratie. De corona-uitbraak bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke zorgde voor een verhoogd aantal gevallen van besmettingen in de Westhoek. Van alle West-Vlamingen die besmet raakten, wonen er 10 in Houthulst, 7 in Ieper en 7 in Langemark-Poelkapelle. Hoewel de besmettingen vorige week al werden gemeten, zijn ze nog steeds niet opgenomen in de cijfers van de Zorgatlas en Sciensano. Op het kaartje op de website van Sciensano is te zien dat in Ieper het aantal besmettingen in de laatste 7 dagen slechts 3 is. Mochten de 7 besmettingen van Westvlees er al wel bijstaan, dan kleurde Ieper rood. 

Verwarrend voor Ieperlingen

Die 7 mensen zitten in quarantaine en kunnen dus niemand anders besmetten, maar Ieperlingen zijn toch ongerust, zegt burgemeester Talpe. "De reden waarom ik even aan de alarmbel trek is omdat ik van de Ieperlingen verontruste signalen krijg. Klopt het wel van die besmettingen in Westvlees, kunnen we nog afgaan op die cijfers? Ik wil gewoon transparantie zodat we als lokaal betuur kunnen ingrijpen, maar ook voor de  Ieperlingen die schrik hebben voor meer besmettingen. Zonder officiële statistieken is er geen referentiepunt meer."

Ieperlingen zijn ongerust omdat ze niet meer op de officiële cijfers kunnen afgaan

Emmily Talpe, burgemeester Ieper

Technisch probleem bij Sciensano

“Het klopt dat die mensen nog niet zijn opgenomen in de cijfers”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap.  “Dat komt omdat ze niet op de gebruikelijke manier tot bij ons zijn geraakt. Normaal gebeurt dat via de huisarts die de testen afneemt, maar hier zijn de gevallen rechtstreeks gemeld via de arbeidsgeneesheer. Het is eigenlijk een technische kwestie. Die gevallen zijn gekend, maar ze staan nog niet in de cijfers. We bekijken met Sciensano hoe we dit kunnen oplossen.”

Meest gelezen