Internationale Zomeracademie: een bad vol barokmuziek in Alden-Biesen

In het kasteel van Alden Biesen dompelen een 40-tal professionele en semiprofessionele muzikanten zich een hele week lang onder in barokmuziek. De Internationale Zomeracademie wordt afgesloten met een slotconcert in de basiliek van Tongeren.

De muziekstudenten zullen zich verfijnen in de interpretatie en de uitvoering van barok muziekwerk. De plaats waar ze de stage volgen, het kasteel van Alden Biesen, zal ongetwijfeld inspirerend werken. Maar het is niet omdat de zomeracademie in een oud kasteel plaatsvindt, dat barokmuziek oubollig zou zijn, zegt artistiek leider Luc Ponet: “De barokmuziek is eigenlijk de pop– en rockmuziek van de 18de eeuw. Bach, Vivaldi, Telemann… Dat waren de Lennons en Jaggers van hun tijd, dat waren echte sterren. Maar omdat we dat vergeten zijn, wordt er soms te ernstig en zwaarwichtig naar klassieke muziek gekeken.”

Jonge muzikanten uit verre landen

Bij jonge muzikanten is er nog veel enthousiasme om met barokmuziek bezig te zijn en zich te willen vervolmaken, zegt Ponet: “De jonge muzikanten die hier zijn, willen echt met die muziek aan de slag gaan. En ze zijn allemaal heel breeddenkend als het over muziek gaat, want net zo goed gaan ze naar Rock Werchter. Er is ook interesse voor de zomeracademie uit de hele wereld. Er zijn nu muzikanten uit 8 verschillende landen. Zonder corona waren dat er veel meer. Zo zijn de Amerikanen niet hier geraakt en we hadden ook inschrijvingen uit Zuid-Korea, maar die zijn er nu ook niet.”

De coronacrisis vergt ook extra inspanningen van de docenten en de organisatie. Afstand bewaren is niet altijd eenvoudig als je iemand moet begeleiden met bepaalde instrumenten, maar ook daar werd aan gedacht. “We hebben heel wat plexi constructies gemaakt, zodat bijvoorbeeld de blazers goed kunnen zien wat de docent doet zonder dat ze met elkaar in contact komen.”

Alden Biesen werkt voor de zomeracademie samen met de vzw Vrienden van het Le Picard-orgel en MoMeNT. Op 15 augustus is er een slotconcert in de basiliek van Tongeren. 

Meest gelezen