Danny Gys / Reporters

Liveblog - Steven Van Gucht: "Coronamoeheid wordt probleem nummer 1", nu nachtklok in provincie Antwerpen

"Coronamoeheid wordt het probleem nummer 1 de komende maanden want dit duurt lang." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "Terzake". In Antwerpen worden de coronamaatregelen bijgestuurd: de avondklok wordt een nachtklok en de horeca mag openblijven tot 1 uur. Het Crisiscentrum drukt intussen nogmaals zijn bezorgdheid uit over de stijgende coronacijfers in het Brussel Gewest. "Over 2 weken bereikt Brussel het niveau van Antwerpen", klinkt het. Vanaf nu moet ook iedereen verplicht een mondmasker dragen in Brussel. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Antwerpse maatregelen bijgestuurd: avondklok wordt nachtklok

Antwerpenaren zullen voortaan thuis moeten blijven 's nachts, tussen 1.30 uur en 5 uur. "De avondklok wordt een nachtklok." Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx aangekondigd op een persconferentie. Het sluitingsuur voor de horeca wordt van 23 uur 's avonds naar 1 uur 's nachts verschoven. De wijzigingen gaan in vanaf vandaag.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in de provincie Antwerpen blijven gelden tot eind augustus. De veranderingen die Berx aankondigt, noemt ze aanpassingen of bijsturingen. "Ik gebruik doelbewust niet het woord versoepelingen", aldus Berx. 

Voor de evenementensector komen er ook aanpassingen en zullen publieksevenementen weer kunnen als ze passen in een goedgekeurd protocol.

Herbekijk hier de persconferentie van gouverneur Cathy Berx:

Videospeler inladen...

Lees meer in het overzichtsartikel:

Crisiscentrum bezorgd over Brussel: "Over 2 weken zelfde niveau als Antwerpen"

Op de persconferentie van het Crisiscentrum noemt viroloog Steven Van Gucht het stijgend aantal besmettingen in het Brussels Gewest nog steeds "zorgwekkend". "Als in het Brussel Gewest de toename nog 2 weken blijft aanhouden dan bereiken we daar het niveau van Antwerpen", analyseert en waarschuwt Van Gucht. 

Sinds vandaag is er ook een mondmaskerplicht in heel Brussel, omdat de alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden. In Antwerpen werden op 29 juli strengere maatregelen genomen, met onder meer een avondklok die tijdens deze hittegolf is opgeschort.

Cijfers aantal besmettingen zijn een wake-upcall 

viroloog Steven Van Gucht

Van Gucht ziet dat de exponentiële groei van coronagevallen in Antwerpen echter gebroken lijkt te zijn. Ook in Limburg en Luxemburg is de curve dalend. In de provincies Oost-Vlaanderen en Luik stijgen de cijfers met elk 400 nieuwe besmettingen per week. Van Gucht licht ook de ziekenhuisopnames van gisteren eruit. Dat zijn er op één dag tijd 48, en dat is het hoogste cijfer sinds eind mei. Bij die 48 zijn er elf patiënten in Antwerpen en 12 in Brussel. “Het virus is nog steeds gevaarlijk. Ook al hebben we nog niet de ernstige toestanden zoals in maart of april”, benadrukt Van Gucht.

De viroloog legt uit waarom het Crisiscentrum al een tijdje de nadruk legt op het aantal besmettingen in plaats van op het aantal ziekenhuisopnames. “De besmettingscijfers staan beter toe om vroegtijdig na te gaan hoe de situatie evolueert. Toch blijven de opnames de belangrijkste indicator: ze vertellen ons waar we vandaag staan. De evolutie van het aantal besmettingen biedt het antwoord op de vraag: waar staan we mogelijk binnen een maand? Die cijfers zijn nu een belangrijke wake-upcall.”

Herbekijk hier de persconferentie:

De Belgische overheid roept de bevolking op om verder contacten te beperken, afstand te houden en regelmatig de handen te wassen. Ze
lanceert daarvoor een nieuwe campagne met de website 11miljoenredenen.be.

Cultuur beleven kan weer in Antwerpen, sector is blij, maar ook boos

Culturele en publieke evenementen zijn weer mogelijk in de provincie Antwerpen want - zo heeft gouverneur Cathy Berx benadrukt - het is duidelijk gebleken dat die op een veilige manier georganiseerd kunnen worden.

De sector is tevreden, maar vraagt zich af of het dan wel nodig was om alle culturele evenementen twee weken geleden abrupt stil te leggen. De draaiboeken met regels over afstand houden, voldoende handgels voorzien en mondmaskers verplichten werden toen al prima gevolgd. Waarom kwam er dan zo'n drastisch verbod?

Lees meer in dit artikel: 

Steven Van Gucht: "Coronamoeheid probleem nummer 1 komende maanden, want dit duurt lang"

"De coronamoeheid is probleem nummer 1 voor toekomst." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) gezegd in "Terzake". "Mensen die het licht aan horizon niet meer zien schijnen. Dat is een groot probleem, maar het is begrijpelijk, want dit duurt lang, dit duurt heel lang. En het tast het fundament aan van wat wij als mens belangrijk vinden, wij zijn een sociaal wezen, we hebben contact nodig en dat wordt ons nu eigenlijk wel afgenomen. Dat gaat het grootste probleem zijn voor de komende maanden." 

Wij zijn een sociaal wezen, we hebben contact nodig en dat wordt ons nu eigenlijk wel afgenomen. 

Echt ontspannen samenleven met het virus zit er volgens Van Gucht zeker nog niet meteen in. "We gaan niet volledig kunnen ontspannen zolang we geen vaccin hebben. Maar hoe lager het aantal besmettingen ligt, hoe meer effect we kunnen hebben met contactopsporing en hoe sneller we haarden kunnen vinden. Al heeft zelfs die contactopsporing beperkingen, omdat het virus in alle gedaanten kan circuleren, je hebt ook mensen zonder symptomen die toch besmet zijn. Bij ebola is dat bijvoorbeeld anders, je herkent die ziekte en je kan daar geen milde vorm van hebben." 

In de bijsturingen in Antwerpen ziet Van Gucht geen reden tot bezorgdheid. Hij heeft ook begrip voor de manier waarop de situatie er aangepakt wordt, met veel aanpassingen op relatief korte termijn. "Ik denk dat dat ok is, we zien dat vaak in deze crisis. Dit is uniek en we hebben geen precedent om op te bouwen, in geen enkel land. En daar moeten we begrip voor hebben." 

Volgens hem gaat niet per se de algemene mondmaskerplicht het virus in bedwang houden, zoals die vanaf vandaag ook geldt in Brussel. Van Gucht benadrukt nogmaals dat vooral het volgen van de basisregels essentieel blijft: afstand houden, maskers dragen waar nodig (dit is: waar het druk is) en je contacten beperken.

Bekijk hier het volledige gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Bijna 1.400 nieuwe besmettingen in 1 dag tijd in Frankrijk

In Frankrijk zijn in  24 uur tijd 1.397 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, melden meerdere media vandaag.  Dat is een forse toename. Volgens nieuwszender BFMTV nadert het land "opnieuw de alarmdrempel".

Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zegt dat besmettingen tegenwoordig minder vaak tot ernstige complicaties leiden dan eerder dit jaar. "Daar zijn meerdere verklaringen voor, in het bijzonder dat patiënten nu jonger zijn, 20 tot 40, en minder kwetsbaar", zegt hij. "En omdat oudere mensen zich goed blijven beschermen."

In totaal zijn in Frankrijk al meer dan 240.000 besmettingen geregistreerd. De jongste week waren dat er 11.223. Het aantal geïnfecteerden op 100.000 blijft stijgen: van 4,4 in de week van 6 tot 12 juli naar 16,7 in de week van 3 tot 9 augustus.

In Frankrijk zijn intussen al 30.364 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. 

Veel Antwerpenaren opgelucht en blij dat horeca weer langer open mag blijven

Videospeler inladen...

Hoe besmettelijk zijn kinderen?

Het is een vraag die (vooral bij leerkrachten en ouders) in de aanloop naar 1 september steeds prangender wordt: hoe besmettelijk zijn kinderen? Geven ze het coronavirus door aan elkaar? En aan volwassenen? En worden ze ziek? Wetenschapsjournalist Koen Wauters zet het wetenschappelijk onderzoek op een rij.

Lees meer in dit artikel: 

Fietsverenigingen Brussel: "Betreuren beslissing om dragen mondmasker overal en op elk moment te veralgemenen"

De Nederlandstalige Fietsersbond en de Franstalige Gracq laten weten dat ze teleurgesteld zijn in de beslissing van de Brusselse regering om de mondmaskerverplichting ook toe te passen voor fietsers in de hoofdstad. Ze vrezen dat dit mensen zal ontmoedigen om de fiets te nemen tijdens deze crisis en vragen dat de regel wordt herbekeken.

"Vanaf het begin van de coronacrisis, en nog voordat het dragen van maskers op sommige plaatsen verplicht werd, hebben we zelf aangeraden om maskers te dragen op de fiets in gebieden met veel fiets- of voetgangersverkeer", klinkt het. "In dat opzicht begrijpen we dat maskers in bepaalde doelgebieden verplicht zijn voor fietsers."

"Toch betreuren we de beslissing om het dragen van een mondmasker overal en op elk moment te veralgemenen. Een dergelijk standpunt kan een negatief effect hebben op de stedelijke mobiliteit en bijgevolg op de gezondheid van de inwoners", vervolgen ze.

Belga

Horeca Vlaanderen tevreden met bijsturingen in Antwerpen

Horeca Vlaanderen toont zich tevreden met de bijsturingen van de Antwerpse provinciale coronamaatregelen, waardoor horecazaken weer tot 1 uur open mogen en er weer tot 10 personen - binnen de eigen bubbel - aan tafel mogen.

In de provincie Antwerpen was een verstrenging van de federale coronaregels van kracht waardoor klanten slechts met vier of één gezin aan tafel konden zitten en waardoor horeca om 23 uur moesten sluiten. Onwerkbaar, vonden vele uitbaters, en heel wat zaken sloten de voorbije weken dan ook (tijdelijk) de deuren. Vanmiddag werden er enkele bijsturingen doorgevoerd die weer meer richting het federale kader gaan.

"Het was onlogisch dat je thuis met 10 een barbecue kon houden, maar in een veilige horecaomgeving maar met 4 kon samenkomen", vindt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "De aanpassingen zorgen ervoor dat binnenkort ook in Antwerpen Moederdag in de horeca gevierd kan worden, zoals dat voor velen een traditie is."

De regels gelden voor iedereen: klanten roep ik op om alstublieft de registratiepapieren correct in te vullen.

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen

De Caluwe stelt dat de meeste horecauitbaters de regels goed opvolgen en dat ook zullen blijven doen. "Maar een kleine groep hield zich na de heropening niet aan de regels", erkent hij. "Laat me duidelijk zijn: wij pleiten op dat vlak voor nultolerantie: we willen niet meer moeten terugkeren naar de situatie van de voorbije weken. De regels gelden evenwel voor iedereen: klanten roep ik dus op om alstublieft de registratiepapieren correct in te vullen. Laat vandaag een moment van hoop zijn."

Foto: Belga

Overheid lanceert nieuwe coronacampagne "11miljoenredenen.be"

De federale overheid begint vandaag met een nieuwe grootschalige coronacampagne: 11miljoenredenen.be. De campagne moet de Belg extra aanmoedigen om de zes gouden regels tegen corona te blijven volhouden.

De campagne legt opnieuw de nadruk op de zes regels die iedereen moet volgen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

  • respecteer de hygiëneregels
  • doe je activiteiten liefst buiten
  • denk aan kwetsbare mensen
  • houd afstand (1,5 meter)
  • beperk je nauwe contacten 
  • volg de regels over bijeenkomsten

"We zijn met 11 miljoen, dus er zijn 11 miljoen redenen om je aan de regels te houden", legt Yves Stevens, de woordvoerder van het Crisiscentrum, de naam van de campagne uit.

Centraal staat een reeks van negen portretten van burgers die elk hun persoonlijke drijfveren op een foto tonen. Een kleindochter die haar grootmoeder snel weer wil kunnen knuffelen, een festivalganger die nog zo'n zomer zonder festivals niet aankan, een voetbalsupporter die zijn club nog eens in 't echt wil zien spelen.

De campagne nodigt iedereen ook uit om zijn of haar persoonlijke motivatie en drijfveren om de regels te volgen, te delen via 11miljoenredenen.be. Daarnaast komen er affiches in het straatbeeld en radio- en televisiespots.

Meest gelezen