Alarmdrempel bereikt en dus volgt mondmaskerplicht, maar opvallend: grote verschillen tussen Brusselse gemeenten 

De alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners is overschreden in het Brusselse gewest, en dus komt er een mondmaskerplicht in het openbaar. Maar opvallend: de situatie is veel prangender in dichtbevolkte gebieden met veel kansarmoede.  

Nadat Antwerpen strikte maatregelen ingevoerd had, groeide de druk op Brussel. Want ook daar stijgen de cijfers al enige tijd, en klonk de roep om een mondmaskerplicht almaar luider. De Brusselse regering beloofde dat te doen zodra er tijdens de voorbije week vijftig besmettingen per 100.000 inwoners bijkwamen, en dat gebeurde vanochtend. Met een cijfer van 54 is de alarmdrempel overschreden. 

Even ter vergelijking: in Antwerpen bedraagt het cijfer 179, een stuk hoger dus dan in Brussel. Maar de situatie in Brussel is daarom niet minder ernstig, denkt Dirk Devroey, voorzitter van de vakgroep Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Want in Brussel stijgen de cijfers exponentieel. Dat zegt hij in een gesprek met De Ochtend op Radio 1. 

"Ze stabiliseren zich niet. Bovendien liggen de cijfers in een aantal gemeenten veel dichter bij de 100 dan bij de vijftig. In het noordwesten van het gewest  - Sint-Gillis, Sint-Joost, Molenbeek of Anderlecht - liggen de cijfers veel hoger." Devroey denkt overigens dat een mondmaskerplicht  - die nu al in veel Brusselse straten geldt - niet zal volstaan. Hij pleit ook voor de sluiting van de cafés om elf uur 's avonds.

Lees verder onder de grafiek. 

Hoe de grafiek lezen: de gemeenten zijn gerangschikt van hoge naar lage besmettingsgraad. De bevolkingsdichtheid is het aantal inwoners per vierkante kilomter, gedeeld door duizend.

Niet voor niets zijn dat drukbevolkte gemeenten, waar mensen dichter op elkaar zitten dan in andere gemeenten zoals Ukkel, waar het besmettingscijfer slechts 25 bedraagt, tegenover 85 voor Anderlecht.

Maar de parallel is nog opvallender als het in plaats van bevolkingsdichtheid over kansarmoede gaat. Het is opmerkelijk dat de gemeenten met de hoogste besmettingsgraad vaak de meest kansarme zijn.

Molenbeek De bevolkingsdichtheid is dus zeker niet de enige verklaring. Want neem nu Anderlecht, koploper als het gaat over besmettingen. De bevolkingsdichtheid ligt daar lager dan in andere gemeente, maar het is wel met Molenbeek de meest kansarme gemeente van het hele gewest. 

Daar moet wel aan toegevoegd worden dat het beeld preciezer zou zijn met cijfers op wijkniveau, in plaats van op gemeentelijk niveau. Want sommige Brusselse gemeenten zijn heel divers: er zijn wijken waar heel veel mensen bijeen wonen én kansarm zijn, terwijl er ook wijken zijn waar het gemiddelde inkomen een stuk hoger ligt en er veel meer plaats is. Het probleem is echter dat die cijfers niet openbaar zijn.

Bekijk hieronder de reportages uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen