Nieuw: Limburgse meloenen 

Veiling Belorta uit Borgloon heeft deze week de eerste Belgische meloenen verkocht. Een aardbeienteler uit Hoeselt heeft ze voor het eerst gekweekt, en met succes. Elke dag worden er nu 500 tot 1.000 geplukt.   

"Dit zijn dus echte Belgische meloenen", glundert Kim Cuppens uit Hoeselt. "Ik had zelf ook niet verwacht dat ze zo mooi en zo groot zouden worden." Kim en haar man telen normaal aardbeien, maar ze zochten naar iets extra. "En voor de teelt van meloenen hadden we niet echt iets nieuws nodig. We kweken ze ook in tunnels en op plastic, dus we moesten niet zo veel extra investeren." 

De meloenen die Kim kweekt, zijn Cavaillons. De veiling brengt ze aan de man onder de naam BelOmelon.  "Door de klimaatopwarming is het perfect mogelijk om die in België te kweken", zegt Michel Demaeght van veiling Belorta. "De meloenen zullen 4 weken lang te koop zijn in enkele winkels van Carrefour." 

Zoektocht naar nieuwigheden

Veiling Belorta wil telers warm maken om nog meer nieuwe dingen uit te proberen. Zo zijn er dit jaar voor het eerst abrikozen aangeplant. En ook de pruimen zijn terug van weg geweest. "De laatste 20 jaar waren de pruimen alleen nog iets voor de hobbykwekers", vertelt Kris Jans van Belorta. "Daar willen we nu verandering in brengen. We hebben 5 pruimenrassen geselecteerd, die veel smaak hebben. Het zijn vrij kleine blauwe pruimen die erg op elkaar lijken. Daardoor is het mogelijk om van augustus tot half oktober pruimen van bij ons aan te bieden, onder de naam BelOPlum."

Tot nu toe zijn er in Haspengouw 8 ha pruimenbomen aangeplant. Onder meer door Steve Vandercappellen uit Borgloon. "Mijn vader heeft 20 jaar geleden ook nog pruimen gehad, en ik wil het nu ook uitproberen, als aanvulling op de aardbeien en bessen die ik kweek." Steve gelooft er in, "Het is toch mooi dat we terug een Belgische pruim op de markt kunnen brengen, in plaats van buitenlandse pruimen. Want die hebben veel minder smaak omdat ze iets te vroeg geoogst worden zodat ze nog vervoerd kunnen worden. Fruit van hier kan nog echt aan de boom rijpen." 

Meest gelezen