Radio 2

Nieuwpoort heeft weinig problemen met massatoerisme: "Ons geluk is dat er geen treinstation dichtbij is"

Nieuwpoort en Koksijde blijven voorlopig gespaard van grote problemen door het massatoerisme en de hittegolf. Christophe Plaetevoet van Happy Gocarts op de dijk van Nieuwpoort weet hoe dat komt. "Onze politie doet goed werk en we hebben het geluk dat er geen treinstation in de buurt is. Daardoor blijft de toestroom van dagtoeristen beheersbaar."

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De kust kwam de voorbije dagen vaak negatief in het nieuws. De combinatie van mooi weer en de vele toeristen zorgde voor problemen. Denk maar aan de chaos in het treinstation van Oostende, de vechtpartij op het strand in Blankenberge, de dronken Nederlandse jongeren in Knokke-Heist of de overvolle avondmarkt in Westende. Maar in Nieuwpoort en Koksijde bleef het stil.

Christophe Plaetevoet van Happy Gocarts op de dijk van Nieuwpoort beaamt dat. "Er zijn hier weinig problemen, ook al is er veel volk. Af en toe hebben we we hier ook jonge amokmakers uit het binnenland, maar de politie grijpt kordaat in."

Very Irritating Police

De politiezone Westkust werkt al bijna 10 jaar met de Very Irritating Police (VIP). Dat houdt een kordate aanpak in van jongeren, vaak uit Noord-Frankrijk, die lastig komen doen. De politie probeert hen al heel vroeg te onderscheppen, te controleren en te identificeren. In Oostduinkerke werden vorig weekend 4 strandgasten opgepakt nadat ze, onder invloed van alcohol, anderen lastigvielen en voor problemen zorgden.

In tegenstelling tot enkele andere badplaatsen waren er in Nieuwpoort en Koksijde ook nog geen politiecontroles op de toegangswegen om dagtoeristen te weren. Kortom: de overlast van het massatoerisme is er tot nu tot uitgebleven. Christophe Plaetevoet denkt te weten hoe dat komt. "Er is geen treinstation dicht bij Nieuwpoort. Wie met het openbaar vervoer komt, moet de kusttram nemen. De meeste mensen die met de trein naar zee komen, doen niet nog eens de moeite om met de tram verder te reizen."

Meest gelezen