Provincie Oost-Vlaanderen

Nog minder bezoekers welkom als recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare vrijdag heropent

Als er geen problemen of bezwaren zijn, heropent recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare vrijdag de deuren. Maar dan mogen er geen 2.000 mensen meer binnen, maar wel hoogstens 1.500. Dat heeft het provinciebestuur gezegd na de overrompeling van zaterdag. Maar het is de burgemeester van Berlare die zal beslissen of Nieuwdonk heropent of niet. 

De beslissing om recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare te heropenen zal afhangen van hoe ze de veiligheid en de coronamaatregelen kunnen laten naleven. Er zijn wel veiligheidsmensen, redders en stewards op het domein. Maar omdat je in Nieuwdonk niet moet reserveren, kwam er zaterdag heel veel volk naar het domein. Toen de grens van 2.000 bezoekers bereikt was, kon een pak wachtenden niet meer naar binnen. Bij sommigen raakten de gemoederen verhit en er waren incidenten. Ook ging een aantal onder hen naar het Donkmeer. Daar mag je alleen met een bootje varen en een terrasje doen, maar sommigen gingen zwemmen, en zorgden daar voor overlast. De bootjesverhuurder sloot dan ook zijn zaak. Daarop kwam de beslissing het recreatiedomein tot en met donderdag te sluiten.

Nog altijd geen reservatieplicht bij heropening

Provincie en gemeente hebben beslist om de maximum bezetting te verlagen van 2.000 naar 1.500, als het domein vrijdag weer open zou gaan. Het is aan de burgemeester om definitief de knoop door te hakken voor de heropening. Een reservatiesysteem komt er sowieso niet, zegt Annemie Charlier van het provinciebestuur: “Zo’n systeem uitrollen tegen vrijdag is niet mogelijk. We gaan wel bekijken of we in de toekomst met zo’n systeem zouden werken, en hoe we dat dan moeten doen. Zaterdag waren er toezichters, 6 redders en 4 securitymensen, en die aantallen blijven voorlopig dezelfde.”

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Volgens gedeputeerde Charlier zijn er in de andere provinciale recreatiedomeinen tot nu geen problemen gemeld. “De maximumbezetting van 3.000 in De Ster in Sint-Niklaas wordt goed opgevolgd. Ook in Puyenbroeck in Wachtebeke en het Leen in Eeklo liep alles goed, ondanks de coronamaatregelen en de hitte. In De Gavers in Geraardsbergen geldt wél een reservatiesysteem, en daar waren enkele mensen niet tevreden omdat ze het domein niet binnen konden, maar incidenten waren er niet. 

Meest gelezen