Videospeler inladen...

Plaatselijk wateroverlast door felle warmteonweders, ook vanavond nog fel onweer met hagel en veel regen

Boven ons land zijn felle warmteonweders losgebarsten met veel bliksems, hagel, rukwinden en/of veel regen in korte tijd. Plaatselijk hebben die tot wateroverlast geleid, zoals onder meer in Tienen, Kortrijk en Waver. Waar het momenteel onweert, kan je volgen op de neerslagradar van het KMI. Volgens weerman Frank Deboosere is het moeilijk om te voorspellen waar het onweer juist zal toeslaan.

OPROEP

Is het onweer bij u losgebarsten? Stuur ons uw foto's en filmpjes door via oproep@vrtnws.be.

Sinds de vooravond trekken de voorspelde onweersbuien over ons land. Regenvlagen teisterden vanaf de late middag de provincie Antwerpen. In de omgeving van Olen is veel neerslag gevallen en sloeg de bliksem in.

Vanavond is het zuidwesten van West-Vlaanderen getroffen. Vooral de regio Kortrijk kreeg heel wat regen en bliksem te verwerken. Het AZ Groeninge, in Kortrijk, kreeg te maken met wateroverlast. 

Lees voort onder de tweet.

Bekijk hieronder beelden uit de regio Kortrijk en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een onweer trok ook over Vlaams-Brabant. In Dworp vielen er hagelbollen uit de lucht met een diameter van 2,5 cm. In de regio rond Hoegaarden en Tienen heeft het onweer geleid tot wateroverlast en ondergelopen kelders. In Hoegaarden stonden onder meer in een kinderopvang en het woonzorgcentrum Villa Hugardis de kelder vol water, in Tienen viel op zeer korte tijd tot 54 liter water per vierkante meter. De Lijn meldde in de vooravond problemen in die omgeving.

Lees voort onder de tweets.

Er is ook onweer gesignaleerd in Oost-Vlaanderen.  "Het lijkt overal, maar het is niet overal", zegt weerman Frank Deboosere. "Dat is het lastige van onweders."

"Lokaal is er 46 liter per vierkante meter gevallen", zegt Deboosere. "Dit is tropische regenval: evenveel als er normaal in 3 weken valt."

Bekijk hier het gesprek met Frank Deboosere in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In Ransberg, een deelgemeente van Kortenaken in de provincie Vlaams-Brabant noteerde KMI-waarnemer Hugo Mathues bijna 45 liter neerslag op 20 minuten tijd.

In de regio rond Waver waren er vanmiddag een vijftigtal interventies door overstromingen omwille van de zware regenval. Heel wat wegen kwamen er onder water te staan en bomen en takken gingen tegen de grond. Bij de Waals-Brabantse brandweerkazerne waren kort voor 17.30 uur een vijftigtal hulpoproepen geregistreerd.

In de loop van de nacht neemt de kans op onweer af en wordt het licht- tot wisselend bewolkt met nog een lokale bui. De minima liggen tussen 15 en 21 graden bij een zwakke zuidoostenwind.

Bekijk hier een compilatievideo over het noodweer deze namiddag en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wees waakzaam

Frank Deboosere waarschuwde gisteren al dat er tijdens hevig onweer veel bliksems kunnen zijn. "Bij heel zware onweders heb je tot tienduizend(en) bliksemschichten, dat is niet abnormaal."

Het is daarom een goed idee om tijdig uw toestellen uit de stopcontacten te trekken, uit voorzorg. Ook de regen kan dus hevig zijn, er kan tot 50 liter water vallen op korte tijd, en lokaal kan het nog meer zijn. Tot slot is het opnieuw uitkijken voor hagelbollen, voor de derde dag op rij trouwens.

Het KMI heeft waarschuwingscode oranje geactiveerd voor de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen, met uitzondering van de kust. Code oranje betekent in het geval van onweer "verspreid hevig onweer met intense regenval of hagelbuien, of hevige rukwinden, of blikseminslagen die op grotere schaal voor schade of overlast kunnen zorgen. Wees dus voorbereid."

Concreet vertaald voor de regenval, betekent het dat er 31 tot 50 liter water in één uur tijd kan vallen. De hagelstenen kunnen 3 tot 5 centimeter groot worden. 

Hagel in de zomer? Niet ongewoon
Hagel bij tropische temperaturen is niet ongewoon. En dat heeft te maken met het temperatuurcontrast, zegt weerman David Dehenauw.

“Bij een warmte-onweer met buien kan je een fikse stijgstroom hebben waarbij er op grote hoogte vriestemperaturen zijn. Hoe groter de stijgstroom, hoe langer de hagel de kans krijgt om zwaardere bollen te vormen.” Hoe zwaarder de bol, hoe sneller die valt waardoor hij de tijd niet krijgt om te smelten in de onderste luchtlagen.”

Meest gelezen