Ook provincie Antwerpen voert oppompverbod in, lage waterstanden leiden tot vissterfte

Ook in de hele provincie Antwerpen wordt het verboden om water op te pompen uit kleinere en kwestbare waterlopen. Dat is zonet beslist op het provinciaal droogteoverleg. Het captatieverbod moet mee de natuur helpen beschermen en vissterfte tegengaan. 

Het huidige captatieverbod in de provincie Antwerpen wordt uitgebreid naar het hele grondgebied en zal gelden voor alle niet-bevaarbare waterlopen, op enkele kleine uitzonderingen na, zoals de Scheldepolders in Stabroek. De maatregel komt er door de droogte en de lage waterstanden.

Vorige week had de provincie Vlaams-Brabant al het captatieverbod fors uitgebreid. Ook in Limburg geldt op vele plaatsen een verbod om water op te pompen uit beken of waterlopen: ondanks de vele uitzonderingen zou het in de praktijk gelden voor zowat 80 procent van de waterlopen. Ook op veel plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen geldt een captatieverbod, niet enkel door de droogte, maar ook omdat er giftige blauwalg aanwezig is. 

Een volledig overzicht van de situatie vindt u hier.  

Meldingen van vissterfte

Intussen komen er her en der meldingen van vissterfte. Dat is onder meer het geval in de Vlamovenvijver in Denderleeuw, en op enkele locaties in Antwerpen. Door de lage waterstanden komen sommige beken helemaal droog te staan, of blijft er nog maar weinig water over. Tegelijk wordt het water opgewarmd, waardoor er minder zuurstof in zit. Tientallen vissen van verschillende soorten zijn al dood teruggevonden. 

Kris Huijskens is droogte- en hemelwatercoördinator voor de provincie Antwerpen: "Provinciale medewerkers van de dienst Integraal Waterbeleid hebben op een aantal waterlopen vastgesteld dat er bepaalde segmenten volledig droog staan. Onder meer op de Rode Loop, op de grens tussen Kasterlee en Turnhout, zijn vissen gevonden op een droge beekbedding: karpers, voorns, baarzen en palingen onder meer." 

Het structureel watertekort in beken en kleinere, kwetsbare waterlopen kan enkel opgelost worden als het grondwaterniveau weer aanzienlijk stijgt. De onweders die verwacht worden, zullen maar tot een tijdelijke stijging leiden. Er is meer structurele (en gezapige) regen nodig om de toestand beter te laten worden, onderstreept Huijskens. 

(foto provincie Antwerpen)

Meest gelezen