Copyright by Franziska & Tom Werner

Oost-Vlaanderen heeft maar zes plekken om in open lucht te zwemmen

Volgens de Vlaamse Zwemfederatie is het perfect mogelijk om veel meer plaatsen open te stellen voor zwemmen in open lucht. In deze hitte zoeken heel veel mensen het water op: de zee, openluchtzwembaden en recreatiedomeinen. Maar door de coronacrisis zijn de plaatsen dikwijls beperkt, en gaan mensen in het geheim zwemmen waar ze niet mogen. In Oost-Vlaanderen is die kans heel groot, omdat er maar 6 plekken zijn waar zwemmen in open lucht mogelijk is. 

In heel Vlaanderen zijn 42 plekken waar je buiten kan zwemmen, en 6 daarvan liggen in Oost-Vlaanderen. Daar zijn de openluchtzwembaden en recreatiedomeinen inbegrepen. Dat is maar half zo veel als in de provincies Antwerpen en Limburg. En toch zou het op meerdere plaatsen kunnen, vooral dan rond de steden. Want daar wonen mensen dicht bij elkaar en hebben ze zelden een tuin. 

Water is veel properder dan vroeger

An Rydant, Vlaamse Zwemfederatie

Nu zijn er veel minder zwembaden dan 25 jaar geleden, maar mensen willen toch zwemmen. “Buiten zwemmen was heel lang geleden een gewoonte in Vlaanderen, zegt An Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie. "We zwommen in beken, plassen en meertjes. Maar in de jaren ’70 en ’80 raakte het water te vervuild, en het wildzwemmen werd verboden. Sindsdien mogen we nergens buiten zwemmen, tenzij het toegelaten is. In Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld is het omgekeerd. Daar mag je overal zwemmen, tenzij het aangeduid staat dat het verboden is. In Nederland kan je zo op 220 plaatsen in de buitenlucht zwemmen.“ 

Regels beperken buiten zwemmen. Buiten zwemmen beperkt blauwalg

Wie toch een plaats toegankelijk wil maken om mensen in de buitenlucht te laten zwemmen, moet aan heel veel regels voldoen, zegt Rydant nog: “Je moet een redder kunnen inzetten, er moeten sanitaire voorzieningen zijn, zoals douches en toiletten. Wellicht is er niet genoeg druk gezet op de overheid om die regelgeving in te perken en om het buitenzwemmen makkelijker te maken. Het zou nochtans voor iedereen goed zijn, en ook voor het water. Hoe meer beweging in het water, hoe kleiner de kans op de blauwalgbacterie. Want die gedijt vooral in stilstaand water.”

Zwemmers in Gents Houtdok

Omdat veel mensen reserveren in de Blaarmeersen, is het niet voor iedereen in en rond Gent mogelijk om in de buitenlucht te zwemmen, en daarom hebben sommigen het Houtdok in Gent opgezocht. Daar is een klein strand maar mag je niet zwemmen. Het water is er vervuild, en er liggen voorwerpen in het water waaraan mensen zich kunnen verwonden. Maar zwemmers trekken er zich niet veel van aan, en gaan toch het water in. 

"In vervuild water zwemmen is natuurlijk niet aangeraden, maar ook in proper water zwemmen zou op meer plaatsen toegelaten moeten zijn om de risico's te verkleinen," zegt Rydant nog: “Wie in het geheim gaat zwemmen waar het niet mag, loopt meer gevaar om te verdrinken. Als je ergens gaat zwemmen waar het mag, en waar dus nog andere zwemmers zijn, dan loop je minder risico om te verdrinken. De zwemmers zullen elkaar wel in het oog houden. Dan zijn redders  niet altijd nodig. Het is ook van belang dat niet alleen kinderen leren zwemmen tijdens de schooluren. Ook volwassenen zouden het moeten kunnen. Zwemlessen voor nieuwe Belgen zouden ook aangeraden moeten worden."

Meest gelezen