Oproerpolitie treedt harder op in derde nacht protest in Wit-Rusland: "Betogers lukraak opgepakt en in elkaar geslagen"

In Wit-Rusland is voor de derde avond en nacht op rij geprotesteerd tegen de door president Aleksandr Loekasjenko geclaimde herverkiezing. Volgens verschillende correspondenten en getuigen treedt de oproerpolitie steeds harder op tegen de demonstranten. Duizenden mensen zouden zijn opgepakt.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk en in andere steden is ook de voorbije nacht weer fel geprotesteerd. In Minsk liepen grote en kleinere groepen betogers door de straten. Ze klapten in de handen en scandeerden "Ga weg", een boodschap voor president Loekasjenko. Vanuit auto's werd geclaxonneerd uit steun voor de betogers. 

Volgens verschillende waarnemers trad de oproerpolitie de voorbije nacht een stuk harder op dan de nachten voordien. Veel mensen zouden zijn opgepakt en afgevoerd naar de gevangenis. In totaal zouden de voorbije nachten zo'n 5.000 mensen zijn gearresteerd.

Ook de pers wordt geviseerd. Een ploeg van de BBC werd aangevallen, en had ook weet van andere journalisten die werden geïntimideerd door de ordediensten.

"De politie schiet op mensen, pakt ze lukraak op en slaat heel hard in op demonstranten. Er ligt letterlijk bloed op de straten hier in Minsk, dat heb ik zelf gezien", zegt de Nederlandse journalist Step Vaessen bij de NOS. Vaessen is in Minsk voor nieuwszender Al Jazeera, als een van de weinige buitenlandse journalisten die een persaccreditatie hebben gekregen.  

Ook het persagentschap Reuters zegt op basis van ooggetuigen dat er opvallend veel geweld werd gebruikt.

Een ooggetuige zag hoe tientallen mensen tegelijk werden opgepakt, en hoe betogers in elkaar werden geslagen. Een andere zag hoe de politie de ruiten van een auto insloeg en de inzittenden naar buiten sleurde. 

Op sociale media circuleren berichten en video's die het geweld door de oproerpolitie aanklagen. Het internet was de voorbije nacht grotendeels weer geblokkeerd. Pas tegen de ochtend raakten de Wit-Russen weer normaal online. 

De Europese Unie heeft het geweld in Wit-Rusland veroordeeld. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen vrijdag samen om het te hebben over mogelijke sancties tegen Wit-Rusland.

Oppositieleidster in Litouwen

Het protest in Wit-Rusland begon zondagavond na de verkiezingsuitslag, die een stevige overwinning voor president Aleksandr Loekasjenko liet zien.

Volgens de oppositie zijn de verkiezingen vervalst. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja verdween na de stembusgang even van de radar.

Gisteren raakte bekend dat ze in buurland Litouwen is, waar haar kinderen zich al eerder schuilhielden. Haar man, een populaire blogger en criticus van Loekasjenko, zit in Wit-Rusland in de gevangenis. "Ze stond blijkbaar onder bepaalde druk en had niet veel andere keus dan het land te verlaten", zei het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tichanovskaja  deelde een videoboodschap, waarin ze de Wit-Russen vraagt om niet de straat op te gaan en geweld te voorkomen. "Ik vraag u om u niet te verzetten tegen de politie. Ga niet de straat op om uw leven niet in gevaar te brengen", zei ze. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen