Snowdream Rotselaar

Reisbureau wacht wintersportseizoen bang af: "Mogelijkheden genoeg om veilig te vertrekken"

Snowdream in Rotselaar krijgt heel wat vragen over het komende wintersportseizoen. Daar worden normaal in de zomer heel wat skireizen voor geboekt. Maar klanten zijn bang en zitten met heel wat vragen. Het reisbureau voor wintersportvakanties roept daarom op voor duidelijke maatregelen.  

Het lijkt een vreemd moment, maar de zomer is traditiegetrouw hét moment om een skivakantie te boeken. Maar dat is buiten corona gerekend. Snowdream in Rotselaar organiseert al jaren wintersportvakanties naar Oostenrijk en Italië. Eigenaar Kristof Briers: “Zeker als die mensen deel uitmaken van een grote groep of familie zijn ze al aan het kijken naar welk gebied ze willen, wat voor een hotel of faciliteiten voor de kinderen. Maar dat ligt voor het eerst in 25 jaar helemaal anders. De paasvakantie is al in het water gevallen, de verlengde weekends en de zomer ook. En dus denken veel mensen al aan de wintersportvakantie. Dat is ver af. Dat hebben ze verdiend en kijken ze naar uit. Het budget is er ook nog altijd, omdat de zomer niet is doorgegaan. Maar nu met de tweede coronagolf zien we dat daar helaas weer een rem op is gekomen.”

Ivoren toren

Kristof krijgt nu heel wat vragen van klanten die twijfelen om te boeken. “Wat als het gebied sluit, of het een code rood of oranje krijgt. Of een negatief reisadvies. Men aarzelt om misschien een jaar géén wintersport te doen. Mensen hebben terecht veel vragen, waar we op dit moment het juiste antwoord naar zoeken. Het is een verwarrende periode. Herinner je een paar weken geleden de situatie in Zwitserland. Het gebied rond Lausanne dat plots moest sluiten. Mensen mochten hun vakantie nog wel afronden, maar niet meer vertrekken. Terwijl het daar eigenlijk veiliger was dan in België. Ik denk dat het heel belangrijk is voor volgende winter, dat als we nog eens zo’n uitspraken gaan doen, dat de situatie in Oostenrijk en Italië, de bekende skigebieden, ook representatief moet zijn met wat zich daar afspeelt. En als dat niet zo is, moet je vanuit de ivoren toren geen dingen verkondigen die in de werkelijkheid niet zo zijn. "

Mogelijkheden genoeg om wintersportvakanties op een veilige manier te laten doorgaan. Het is buiten, en vaak in vriestemperaturen

"Laat ons ook de adviezen afstemmen op die van het lokale toerisme" gaat Kristof verder. "De reissector lijdt enorm onder de coronacrisis. Net als de evenementensector. Als daar beslissingen in genomen worden, moeten die tot op het bot uitgedokterd zijn. Men heeft trouwens mogelijkheden genoeg om wintersportvakanties op een veilige manier te laten doorgaan. Het is buiten, het is vaak in vriestemperaturen. Er is voldoende tijd om tegen de start goed na te denken hoe we dit veilig kunnen organiseren. De meeste mensen vertrekken pas in de kerstvakantie, en de grote piek is zelfs pas in het voorjaar, in het Krokusverlof en de paasvakantie als die niet te laat valt. We hebben dan al eens kunnen proefdraaien in die kerstvakantie. Wie dus minder risico wil nemen, gaat beter wat later. Maar helemaal geen skivakantie, dat zou wel erg donker zijn. Dat is niet wat we nodig hebben.” 

Meest gelezen