Stranden Languedoc-Roussillon zijn gehuld in dikke mist

De stranden aan de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon zijn al enkele dagen gehuld in een dikke mistlaag. De oorzaak van de mist is een natuurfenomeen, een speling tussen de warme lucht in het binnenland en de iets koudere lucht aan de kust. Vakantiegangers hebben zo wel een iets minder mooi uitzicht op zee. Volgens Franse meteorologen is de mist niet schadelijk.

Wie dezer dagen een vakantie geboekt heeft aan de stranden van de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon komt iets of wat bedrogen uit. De stranden van de kuststreek zijn gehuld in een dikke mist. Deze mist beneemt niet alleen het zicht op de zee, maar doet ook de temperaturen dalen. Gisteren bijvoorbeeld, bedroeg de temperatuur in de stad Montpellier nog maar 18 graden Celsius. 

De dichte mist is een gevolg van een natuurfenomeen. De lucht in het binnenland van Frankrijk is zeer warm en droog. Ook in Frankrijk kampt men in het binnenland met een hittegolf. De temperaturen kunnen er oplopen tot 38 à 40 graden Celsius. De lucht aan de kust echter is een koele, mediterrane lucht. De temperatuur aan de kust bedraagt op dit ogenblik maar tussen de 20 en de 25 graden Celsius. 

Deze twee luchtlagen, de warme lucht van het binnenland en de koelere lucht aan de kust, bewegen naar elkaar toe. Ze maken als het ware een horizontale beweging. Deze beweging verhoogt de luchtvochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer. Daardoor kan er een lage wolk, of lage mist ontstaan. Dat is nu het geval aan de Zuid-Franse kust.

Niet schadelijk

Het natuurfenomeen is volgens Franse meteorologen absoluut onschadelijk. De enige hinder bestaat uit het feit dat de mist het zicht op zee totaal beneemt. Ook de temperatuur daalt als gevolg van deze lage mist.

Toeristen of inwoners van de Franse badsteden mogen wel nog steeds gaan zwemmen aan de kust, al raden meteorologen aan om zeker niet te diep in zee te gaan wegens de slechte zichtbaarheid. De mist blijft normaal gezien ook niet lang hangen. Franse weerkundigen voorspellen dat de mist tegen morgen bijna helemaal opgetrokken moet zijn. 

Meest gelezen