Videospeler inladen...

Trein ontspoord in noordoosten van Schotland: drie doden en zes gewonden

In het noordoosten van Schotland, in de buurt van Stonehaven in het graafschap Aberdeenshire, is een passagierstrein ontspoord. Het ongeluk gebeurde op een moment dat de regio geplaagd werd door hevige regen en overstromingen. Er zijn drie dodelijke slachtoffers. Zes mensen raakten gewond. De plaats van het ongeluk is moeilijk toegankelijk: de hulpverleners moeten werken in een afgelegen gebied en in moeilijke weersomstandigheden. 

Het ongeluk deed zich vanmorgen voor in de buurt van Stonehaven, een plaats aan de Schotse oostkust, op zo'n 150 kilometer van de stad Edinburgh. Stonehaven ligt op de spoorlijn die Aberdeen verbindt met Edinburgh en Glasgow.

Op het moment van het ongeluk teisterden stortregens en onweersbuien grote delen van Midden- en Oost-Schotland, waardoor er ook veel spooronderbrekingen waren.

Het ongeluk zou veroorzaakt zijn door een aardverschuiving ten gevolge van de overstromingen. De locomotief en drie rijtuigen zijn ontspoord. 

Beelden van de overstromingen in het gebied:

Videospeler inladen...
Overstromingen in Stonehaven, waar ook het treinongeluk plaatsvond.

Tientallen ambulances, brandweerwagens en een helikopter kwamen naar de plaats van het ongeluk. In de omgeving van de trein zijn grote donkere wolken te zien.

Het ongeluk vond plaats op een landelijke, afgelegen en heuvelachtige plaats. Ook de weersomstandigheden bemoeilijken het werk van de hulpverleners. Intussen is het weliswaar zonnig in de regio, maar er wordt nog puin en modder geruimd na de overstromingen van de voorbije nacht en ochtend.

Luchtbeelden van de ontspoorde trein:

Videospeler inladen...

Slachtoffers

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet in de uren na het ongeluk weten dat er zwaargewonden te betreuren vielen. Intussen blijkt dat er bij het ongeluk drie doden zijn gevallen, onder wie de treinbestuurder. Zes mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen lijken niet levensbedreigend te zijn.

De trein zou in totaal zes passagiers en zes werknemers van de spoorwegmaatschappij aan boord hebben gehad.

De Schotse premier Nicola Sturgeon had het over een "buitengewoon ernstig ongeluk". "Al mijn gedachten zijn bij de betrokkenen", zei ze op Twitter. Ook de Britse premier Boris Johnson liet al weten "bedroefd te zijn om dit ernstige ongeluk."

Meest gelezen