FOTODP.be

Triatleet Frederik Van Lierde: "Ik had me mijn laatste jaar als topsporter anders voorgesteld"

Triatleet Frederik Van Lierde uit Menen heeft al sinds het begin van de coronacrisis niet meer deelgenomen aan een wedstrijd. Het is Van Lierdes laatste jaar als topsporter. "En dat had ik me toch helemaal anders voorgesteld", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Frederik Van Lierde traint al sinds midden maart zonder te weten wanneer er nog een wedstrijd komt. Het is zijn laatste jaar als triatleet en om het in die omstandigheden te beëindigen, doet pijn. "Het stond al enkele jaren gepland dat 2020 mijn laatste jaar zou zijn", zegt hij. "Als sporter wil je altijd presteren. Dat is nu ook het geval. Ik wil een afscheid met prestaties, maar voorlopig kan dat niet. Er zijn al sinds de lockdown geen wedstrijden."

"Mijn eerste wedstrijd staat gepland op 6 september", zegt Van Lierde. "Ik ben volledig in vorm. Ik heb al een paar keer getraind naar een deadline toe, maar telkens werden die wedstrijden afgelast. Het is dus niet zo dat ik hier heb zitten luieren."

Afscheidswedstrijd

Op 13 september staat er speciaal voor Van Lierde een afscheidswedstrijd gepland in Menen, zijn thuisstad. "Ik heb hoop dat die wedstrijd gewoon zal doorgaan", zegt hij. "Het is een wedstrijd met een beperkt aantal deelnemers, iets helemaal anders dus dan die massa-evenementen waar ik soms aan deelneem. 13 september wordt mijn laatste wedstrijd in België."

"Veel mensen vragen zich af of ik er niet een jaartje bij kan doen, omdat ik nu niet in schoonheid kan eindigen", vertelt Van Lierde. "Het is inderdaad niet leuk om in zo'n jaar te stoppen met mijn carrière, maar het kan niet anders. Ik heb ook nog andere plannen. Zo volg ik vanaf maart een opleiding bij defensie. Ik ga studeren voor onderofficier. Het is de bedoeling om topsporters bij het leger te begeleiden. Die opleiding kan niet meer verplaatst worden. Dus laat ons hopen dat ik toch nog een aantal wedstrijden kan doen."

David Pintens/PhotoNews

Meest gelezen