Videospeler inladen...

Trini "If I had a hammer" Lopez overleden aan corona, de poulain van Buddy Holly en Frank Sinatra 

Zanger en gitarist Trini Lopez (83) is overleden. Lopez werd wereldbekend met zijn covers van "If I had a hammer" en "Lemon tree". Hij stierf aan de gevolgen van het coronavirus.

In tegenstelling tot andere Amerikaanse zangers van Mexicaanse origine, zoals Ritchie Valens, weigert Trini Lopez zijn naam aan te passen. Nochtans is de druk van de platenbazen in de jaren 60 groot. Zij willen vooral een blank publiek aanspreken en vrezen dat zijn naam zijn carrière zal schaden. Maar Lopez houdt voet bij stuk. "Ik ben trots op mijn naam Lopez", herhaalt hij in een interview in 2017. 

Holly en Sinatra zien zijn talent

Lopez wordt geboren als Trinidad Lopez III, als zoon van immigranten uit Guanajuato (Mexico). Hij groeit op in een arme wijk in Dallas (VS). Zijn vader koopt hem voor 12 dollar een zwarte akoestische gitaar en dat verandert Lopez' leven. Hij leert gitaarspelen en trekt vervolgens naar nachtclubs.

Rock- 'n-roll-legende Buddy Holly merkt Lopez op en stelt hem prompt voor aan zijn producer. Zes maanden later echter komt Holly om bij een vliegtuigcrash. Lopez mag hem vervangen als zanger bij The Crickets.

Van de clubs in Dallas verhuist Lopez naar de clubs in het zuiden van Californië waar dat andere muziekicoon - Frank Sinatra - hem ziet optreden. Lopez krijgt een contract van Sinatra en niet veel later volgt de hit/meezinger "If I had a hammer" waarmee Lopez in 36 landen op nummer 1 belandt. Van "If I had a hammer" worden meer dan 1 miljoen platen verkocht. 

Beluister hier het nummer:

Euh... wie zijn The Beatles?

In 1963 wordt Lopez bekroond met de Grammy Award voor beste nieuwkomer.  Het jaar nadien staat hij met The Beatles als gelijkwaardige hoofdact op het podium in Parijs. "Bravo Trini Lopez! Wie zijn The Beatles", koppen Franse kranten. 

Naast zanger en gitarist, acteert Lopez in verschillende films, waaronder "The dirty dozen" (1967). Na de jaren 60 behaalt hij geen grote successen meer, maar hij blijft muziek produceren en optreden. Onlangs rondde hij de opnames af voor "My name is Lopez". Die documentaire komt volgend jaar uit.

Meest gelezen