Archieffoto: Groen-voorzitter Almaci en Ecolo-covoorzitter Nollet.

"Constructief en diepgaand" gesprek tussen preformateurs en groene partijen, onderhandelingen worden verdergezet

De twee preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben vandaag opnieuw samengezeten met de groene partijen. Na een "diepgaande discussie" van meer dan tweeënhalf uur gingen de partijen uiteen met de afspraak elkaar binnenkort opnieuw te zullen ontmoeten. Over enkele thema's is de discussie nog niet afgelopen.

Het was de tweede keer binnen deze opdracht dat De Wever en Magnette met de kopstukken van Groen en Ecolo rond de tafel gingen zitten. Veel is er niet bekend over het gesprek. Bij Groen is beslist geen verklaringen af te leggen. Volgens een mededeling van de PS ging het om een "constructief en zeer diepgaand" gesprek van 2 uur en 40 minuten. De preformateurs en de groene partijen gingen uit elkaar met de afspraak om elkaar binnenkort weer te ontmoeten. 

Dat "zeer diepgaande" gesprek ging onder meer over thema's als het milieu en het klimaat, de discussie daarover is dus blijkbaar nog niet afgelopen. Zo is er nog onduidelijkheid over de klimaatdoelstellingen en ijveren de groenen ook voor de sluiting van de kerncentrales in 2025. De N-VA wil daarentegen de twee jongste centrales nog openhouden. De PS laat weten dat de inhoud van de preformateursnota nog zal evolueren op basis van de gesprekken.

Dat de preformateurs en groenen elkaar opnieuw zullen spreken, lijkt er op te wijzen dat de groenen de deur nog niet dichtgegooid hebben. Na het eerste gesprek was er vooral kritiek op de communautaire voorstellen in de nota én het gebrek aan een klimaatbeleid.

"De vorige keer lag er nog niets op tafel over het klimaat, dus we kunnen wel al van een vooruitgang spreken", duidt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag". "En er werd gewerkt met een nota van Magnette van paarsgroen. Daarover is al met de groenen gepraat, dus dat maakt het makkelijker. Maar naast klimaat en leefmilieu blijven er nog moeilijke thema's over, zoals het sociaal-economische met wat de groenen een rechtvaardige bijdrage van de grote vermogens noemen. Dat is nog niet ter sprake gekomen. En het communautaire."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook met liberalen wordt nog gepraat

De twee preformateurs worden maandag 17 augustus opnieuw bij de koning verwacht voor een verslag over hun opdracht. De Wever en Magnette zijn op zoek naar een zesde partner die hun zogenoemde "bubbel van vijf" aan een sterke meerderheid kan helpen. Die vijf partijen zijn de N-VA, PS, SP.A, CD&V en het CDH.

De voorkeur van de N-VA gaat naar Open VLD, maar de Vlaamse liberalen willen niet zonder de Franstalige zusterpartij MR in de regering stappen. De N-VA, maar ook de PS, heeft echter weinig vertrouwen in MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Daarom wordt nu in de eerste plaats met de groene partijen gepraat. Al zullen ook de liberalen nog uitgenodigd worden door de preformateurs.

Beluister het gesprek met Johny Vansevenant in "De wereld vandaag".

Bekijk hier onze Wetstraatreporter Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen