Verhuur studentenkoten lijdt niet onder coronacrisis: cijfers vergelijkbaar met voorbije jaren

De coronacrisis heeft weinig tot geen impact op de verhuur van studentenkamers. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij de grootste studentensteden in Vlaanderen en Brussel. De zoektocht naar een kot kwam deze zomer trager op gang, maar het aantal verhuurde kamers is op dit moment gelijkaardig aan coronaloze academiejaren.

Hoe het schooljaar 2020-2021 zal verlopen, is koffiedik kijken. De kans is alleszins groot dat afstandsonderwijs ook dit jaar deel uitmaakt van het studentenleven. Maar dat lijken die studenten niet aan hun ‘jeugdig hartje’ te laten komen. Het verhuurseizoen voor koten is in volle gang.

In 2019 schoot in Leuven nagenoeg geen enkele studentenkamer over. “En ook dit jaar ziet het er goed uit”, zegt Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting bij KU Leuven. Kotwijs, de kotendatabank van de universiteit, beheert 65% van de 42.000 koten die in Leuven beschikbaar zijn. “We hebben nog een 500-tal kamers te huur. Daarmee zitten we op schema.” Wel opvallend lager ligt het aantal verhuurde gesubsidieerde studentenkamers. “We voorzien 2.500 koten voor gezinnen met een laag inkomen. Normaal gezien is de deadline voor een aanvraag half april, maar nu zijn ze nog steeds niet allemaal de deur uit. Vermoedelijk heeft dit te maken met het uitblijven van infodagen: het is vaak op zo’n moment dat knopen worden doorgehakt.”

Lees verder onder de foto

Veel vragen over nieuw schooljaar

In Brussel klinkt een soortgelijk verhaal. “De piek die we gewoonlijk begin juli zien, bleef deze keer uit, maar het verschil in het aantal verhuurde kamers is verwaarloosbaar”, aldus Stijn Baumers van Brik. De servicedesk voor Brusselse studenten heeft 300 koten in eigen beheer. “Vorig jaar stond er halverwege augustus nog 8,3% te huur, vandaag is dat 9,7%.”

In de Limburgse databank KotatLimburg resteren 800 van de 2.800 kamers. “Begin september 2019 waren dat er 570. De verhuur viel dit jaar een tijdlang stil, maar komt nu weer op gang”, vertelt Thomas Vandenreyt van UHasselt. “De coronacrisis heeft daar zeker mee te maken. Vooral in juni kregen de huisvestigingsdiensten van UHasselt, PXL en UCLL veel vragen over hoe het nieuwe schooljaar er zou uitzien."

De piek die we gewoonlijk begin juli zien, bleef deze keer uit, maar het verschil in het aantal verhuurde kamers is verwaarloosbaar

Voor Antwerpen en Gent is het te vroeg om concrete cijfers voor te leggen. “Al merken we dat de activiteit rondom de verhuur vergelijkbaar is met andere jaren”, zegt Christophe Rogolle, kabinetsmedewerker van de Gentse schepen van Wonen Tine Heyse. “Zowel qua aantal bezoekers op onze website als de hoeveelheid aanvragen die onze huisvestingsdienst krijgt. We hebben er goede hoop op dat de eindstand gelijkaardig aan 2019 wordt.” 

Erasmusstudenten in quarantaine

Het grote verschil lijkt ‘m bij de Erasmusstudenten te zitten. “We voorzien 100 studentenkamers die we voor een kortere periode verhuren aan buitenlandse studenten. Daarvoor kregen we een derde minder aanvragen binnen”, aldus Baumers uit Brussel. “De meeste jongeren moeten in quarantaine. Het is niet evident om op die leeftijd in een wildvreemd land te arriveren en onmiddellijk van de buitenwereld te worden afgesloten. Daarom bekijken we met verschillende Brusselse instellingen hoe we die eerste weken zo aangenaam mogelijk kunnen maken.”

Lees verder onder de foto

Flip Franssen

Geen daling van het aantal Erasmusstudenten in Leuven, wel een andere aanpak: “In normale omstandigheden arriveren de studenten even voor de start van het schooljaar, zodat ze een aantal koten kunnen bezoeken en daarop hun keuze kunnen baseren. Nu raden we hen aan om voor hun komst een kamer vast te leggen, zonder bezichtiging dus. Ze moeten namelijk een vaste verblijfplaats opgeven waarin ze hun quarantaine zullen uitzitten. Dat doe je liever niet in een hostel of guesthouse.”

Meest gelezen