Videospeler inladen...

1 week na de explosie in Beiroet: wake met kerkklokken en islamitisch gebed en stijgende coronabesmettingen

In Beiroet hebben duizenden mensen een wake bijgewoond in de verwoeste haven. Dat gebeurde exact een week na de reusachtige ontploffing. Intussen stijgen de coronabesmettingen opnieuw.

Om exact 9 na 6 plaatselijke tijd hielden de duizenden aanwezigen op "ground zero" 1 minuut stilte. In heel Beiroet luidden op dat moment de kerkklokken en klonk de islamitische oproep tot gebed. Veel aanwezigen hadden Libanese vlaggen meegebracht. "We voelen ons verdrietig, kwaad en bitter" zei Anthony Semaan, een van de aanwezigen.

Eerder waren honderden mensen vanuit de zwaar getroffen wijk Gemayzeh opgestapt naar de haven. Ze droegen spandoeken en borden mee waarop stond "Hij wist het", een allusie op president Michel Aoun, die al 3 weken geleden op de hoogte zou zijn gebracht van de gevaarlijke situatie in de haven. "Mijn regering heeft ons volk vermoord" stond op een ander bord. 

Voor veel aanwezigen was het ontslag van de regering van premier Diab niet genoeg. "Het is een misdaad dat zoveel jonge mensen zijn gestorven omdat de staat zijn verantwoordelijkheid niet opneemt. Een criminele staat, die niet wil wijken." zei de 15-jarige Leila Tabet. Het dodental na de ramp staat nu op 171 maar er zijn nog altijd tientallen vermisten. 

Videospeler inladen...

Stijgend aantal coronabesmettingen

Na de wake trokken honderden mensen naar het parlement waar enkele woedende aanwezigen brand probeerden te stichten. Demonstranten gooiden met projectielen naar de politie en scandeerden anti-regeringsslogans. 

Intussen is het aantal coronabesmettingen in Beiroet sinds de explosie fors gestegen. Gisteren noteerde de WHO in heel Libanon meer dan 300 nieuwe gevallen, dat is een record. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is er een schrijnend tekort aan mondmaskers. Bovendien liep ruim een derde van de ziekenhuizen en zorginstellingen in Beiroet schade op. 

Het enige goede nieuws is voorlopig dat er opnieuw containerschepen kunnen aanmeren in de haven. De containerterminal liep uiteindelijk maar minieme schade op. Libanon importeert bijna alles wat het nodig heeft en dus is de containerhaven van groot belang. Schepen werden de voorbije week omgeleid naar de haven van Tripoli.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen