Archieffoto

Oproep: zwem niet in provinciaal domein IJzerboomgaard, want anders krijg je last van zwemmersjeuk

De burgemeester van Diksmuide, Lies Laridon (CD&V), roept de mensen op om niet in het water van provinciaal domein IJzerboomgaard te zwemmen. Je kan er namelijk zwemmersjeuk aan overhouden. "Niet gevaarlijk, maar wel vervelend", zegt ze. 

Het wordt opnieuw zeer warm vandaag. Het is dus verleidelijk om ergens in het water te springen, maar dat doe je beter niet in het provinciaal domein IJzerboomgaard in Diksmuide. "Want dan kan je zwemmersjeuk krijgen", zegt burgemeester Lies Laridon. "Die jeuk kan medisch gezien niet veel kwaad, maar het is wel vervelend. De jeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm. Die komen vooral voor in proper water. Dat lijkt een beetje paradoxaal, maar het is nu eenmaal zo."

Verboden: zwemmen in kanalen en rivieren

"Ook in rivieren en kanalen mag je niet zwemmen", waarschuwt de politie van de zone Polder. Gisteren betrapten agenten nog 5 jongeren die van een hoge brug sprongen. "Dat is bijzonder gevaarlijk, omdat het water troebel is. Je kan dus niet zien wat er onder het wateroppervlak ligt. Er varen ook boten voorbij en dan kan je verrast worden door de golfslag."

"We hebben de jongeren geen boete gegeven, maar wel een waarschuwing", klinkt het. "We begrijpen wel dat mensen in deze hitte afkoeling zoeken en er staan daar ook geen verbodsborden."

Meest gelezen