Bekijk hier: hoe evolueert het aantal coronabesmettingen in uw provincie?

Het aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 is al een paar dagen aan het afvlakken. Dat wil zeggen dat er nog altijd meer mensen besmet raken dan een week geleden, maar die stijging wordt wel elke dag minder groot. Goed nieuws dus. Maar tussen de provincies zien we wel nog grote verschillen.

Wat meteen opvalt als je de grafiek bekijkt: Antwerpen blijft duidelijk boven alle andere provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitsteken. De voorbije week werden er in de provincie Antwerpen elke dag 203 mensen ontdekt die besmet waren met het virus. Dat is meer dan dubbel zoveel als in de andere provincies, en het verklaart waarom daar strengere maatregelen van kracht zijn.

Tegelijk is er ook goed nieuws voor Antwerpen: in de laatste week waarvoor er volledige gegevens zijn (de week van 3 tot 9 augustus) is er voor het eerst een daling te zien. Mogelijk is het ergste er nu weer achter de rug. Ook in Limburg en Luxemburg daalt het aantal nieuwe besmettingen.

De slechtere toestand in Brussel is ook duidelijk in de grafiek te zien: in het Hoofdstedelijk Gewest zijn er nog veel minder besmettingen dan in Antwerpen, maar de curve is er wel sterk aan het stijgen: van 24 besmettingen per dag in de week van 20 tot 26 juli naar 96 in de week van 3 tot 9 augustus. Een verviervoudiging op twee weken tijd. De tweede sterke stijger is West-Vlaanderen, wat voor een stuk verklaard wordt door de lokale uitbraak bij het vleesverwerkend bedrijf Westvlees. 

De Waalse provincies kennen voorlopig het kleinste aantal nieuwe besmettingen. Zeker in Luxemburg, waar "amper" 6 mensen per dag positief testen, in Waals-Brabant en Namen, is de toestand minder erg dan in Vlaanderen. 

Meest gelezen