Bijna alle olie weggepompt uit gestrand schip in Mauritius

Bijna alle olie is weggepompt uit het Japanse schip dat eind juli is vastgelopen voor de kust van Mauritius. Toch een beetje goed nieuws dus voor Mauritius. Toch is de ecologische schade enorm en vooral de toeristische sector in het land zal hier jaren van afzien, klinkt het. De regering in Mauritius heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Premier Pravind Jugnauth eist nu compensatie van de Japanse rederij. 

"Zo goed als alle olie is uit het schip verwijderd", zei de premier van Mauritius Pravind Jugnauth gisteren. Uit het Japanse schip dat eind vorige maand is vastgelopen op een rif voor de kust van Mauritius, is ongeveer 1.000 ton olie in de oceaan gelekt. Volgens de autoriteiten was er 4.000 ton brandstof aan boord. Naar schatting is nu zo’n 2.500 ton olie uit het schip gepompt. 

Het wegpompen van de resterende olie uit het schip was een echte race tegen de klok. De inwoners van Mauritius vreesden dat het schip zou breken voor de rest van de olie uit het schip weggepompt zou kunnen worden. De olie werd per helikopter aan wal gebracht. 

Enorme domper voor toerisme

Toch een beetje goed nieuws dus voor Mauritius en zijn inwoners, maar dat is op zijn minst relatief. De milieuschade die de olie van het Japanse schip Wakashio heeft veroorzaakt, is enorm. En de schade voor de getroffen ecosystemen dreigt enkel maar groter te worden. 

De zuidoostkust van Mauritius is een toeristische trekpleister. In het mariene milieu van Mauritius leven maar liefst 1700 diersoorten, waaronder ongeveer 800 vissoorten, 17 soorten zeezoogdieren en twee soorten schildpadden. Ook de koraalriffen, die ook wel eens de regenwouden van de oceaan worden genoemd en cruciaal zijn voor de biodiversiteit, zijn zwaar aangetast. 

Dat er nu 1000 ton olie in de Indische Oceaan is terechtgekomen, is een domper voor het toerisme, dat al zwaar terugliep door de coronapandemie. Mauritius heeft op 19 maart zijn grenzen gesloten en telde in totaal slechts 344 besmettingen.  

Net voor de ramp was er geen sprake meer van het coronavirus op het eiland. De inwoners stonden te popelen om opnieuw toeristen te ontvangen. Aangezien Mauritius een eiland is zonder mineralen of grondstoffen, zijn de tropische stranden cruciaal voor de lokale economie. 

Willow River-Tonkin is eigenaar van een kitesurf bedrijf en voelt de crisis aankomen: "Mauritianen verdienen hun geld dankzij toeristen. Mensen komen naar hier om te genieten van de stranden en om te snorkelen langs de mooie koraalriffen. Als we dit niet snel onder controle krijgen, zal de impact op de toeristische sector enorm zijn." 

Veerkrachtige Mauritianen

Ondertussen wordt in Mauritius met man en macht gewerkt om te voorkomen dat nog meer olie de stranden zou bereiken. Duizenden Mauritianen werken dag en nacht om de negatieve gevolgen in te perken. Vooral ook veel inwoners steken de handen uit de mouwen. Naar schatting is al 400 ton uit het water gehaald. 

Premier Pravind Jugnauth eist nu ook een compensatie van de Japanse rederij Nagashiki Shipping. Jugnauth sprak eerder al van een "nationale ramp". Het Japanse bedrijf reageerde ondertussen: "Wij verontschuldigen ons diep aan iedereen in Mauritius en doen ons best om het milieu te beschermen en de gevolgen van de vervuiling te beperken." Een paar dagen geleden zijn Japanse deskundigen aangekomen op het eiland om mee te helpen. Ook Frankrijk helpt mee.

Waarom het schip zo dicht bij de lagune kwam is niet duidelijk en wordt momenteel door de politie onderzocht. Mauritius ligt langs een van de belangrijkste vaarroutes ter wereld. Honderden schepen passeren iedere dag in de buurt van het eiland. Schepen die van het Verre Oosten naar de oostkust van de Verenigde Staten of Latijns-Amerika varen, passeren vaak langs Mauritius. Zo ook het bulkschip Wakashio, dat op weg was naar Brazilië voor het strandde voor de kust van Mauritius. 

Kaartje: witte stippellijnen: belangrijkste zeevaartroutes vanuit Verre Oosten (Straat van Malakka en van Sunda) en vanuit India naar Atlantische Oceaan (tenzij via Suezkanaal)

Meest gelezen