Bos Rijkevorsel gesloten voor niet-inwoners. Grondwetspecialist: "Dit is problematisch en strookt niet met de wet"

Rijkevorsel ontzegt niet-inwoners tijdelijk de toegang tot het gemeentebos Kievitsheide, maar dat verbod houdt juridisch geen steek. Dat zegt hoogleraar grondwettelijk recht Stefan Sottiaux. "Juridisch is dit bijzonder problematisch."

Afgelopen weekend zochten heel wat mensen verkoeling in het gemeentebos Kievitsheide in Rijkevorsel. Sommigen van hen lieten zwerfvuil achter, stookten vuurtjes of hielden zich niet aan het zwemverbod. Ook niet iedereen droeg een mondmasker. De overgrote meerderheid kwam uit andere gemeenten en voor burgemeester Dorien Cuylaerts is de maat vol. Ze kondigde een verbod af voor niet-inwoners om nog naar het gemeentebos te gaan. 

Toegang tot openbaar domein

Zo'n verbod is in strijd met de wet, zegt grondwetspecialist Stefan Sottiaux.  "De maatregel botst met het principe dat elke burger toegang moet hebben tot het openbaar domein. Als we de redenering zouden doortrekken, zou dat betekenen dat de Zoo kan worden voorbehouden tot Antwerpenaars en de toegang tot de Kalmthoutse Heide tot de inwoners van Kalmthout. Dat botst met het belangrijke principe van de gelijke toegang tot het openbaar domein."

't Is alsof je de Antwerpse Zoo zou voorbehouden voor Antwerpenaren en de Kalmthoutse Heide voor inwoners van Kalmthout

Stefan Sottiaux, hoogleraar grondwettelijk recht

Volgens Sottiaux zijn er andere manieren om overlast te voorkomen. "Je kan inzetten op versterkte politiecontroles, maar ook de toegang tot het bos beperken. Een maximaal aantal mensen toelaten, of werken met een abonnementssysteem. Er zijn genoeg maatregelen denkbaar die niet discriminerend werken tegenover inwoners van andere gemeenten."

Het verbod is één maand van kracht. "Iedere burger die dat wil kan een juridische procedure opstarten bij de Raad van State", voegt Sottiaux er nog aan toe. 

Meest gelezen