Radio 2

Brandweer Westhoek moet elke dag 20 wespennesten verdelgen: "Het is nog nooit zo druk geweest"

Het is bijzonder druk bij de brandweer door het groot aantal wespennesten. De brandweerzone Westhoek haalde dit jaar al zo'n 1.500 nesten weg, dat zijn er 500 à 600 meer dan vorig jaar. De ploeg in Ieper moet gemiddeld zo'n 20 wespennesten per dag vernietigen.

Het groot aantal wespen heeft te maken met de zachte winter, waardoor de nesten beter overleven. Door de hitte van de afgelopen dagen zijn de beestjes ook veel actiever. "Toch is het niet nodig om meteen de brandweer te bellen als je wespen ziet", zegt Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. "Wij zijn van mening dat wespen ook nuttige dieren kunnen zijn. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Als de wespen zich op een locatie bevinden waar er geen gevaar is voor de mensen, dan laten we die graag zitten."

Enkel wespen en Aziatische hoornaars worden door de brandweer vernietigd, bijen en hommels nooit. Als je vragen of hulp nodig hebt, kan je altijd terecht op de website van de brandweerzone Westhoek.

Meest gelezen