Brusselse jongen van 6 verdronken: “Kinderen zoveel mogelijk voorbereiden op wat hen kan overkomen in en rond water”

Een jongetje van 6 uit Brussel is gisteren verdronken in het recreatiedomein De Nekker in Mechelen. Alles wijst op een ongelukkig ongeval. David De Wandel van de Vlaamse Zwemfederatie benadrukt om kinderen zo vroeg mogelijk voor te bereiden en hen altijd in de gaten te houden.

Bij een verdrinkingsongeval is niet altijd veel diepte nodig, zeker wanneer het over kleine kinderen gaat. Zij hebben vaak nog niet de kracht of vaardigheid om zichzelf boven water te houden. David De Wandel benadrukt dat er in Vlaanderen weinig verdrinkingsongevallen gebeuren, maar zegt dat ouders hun kinderen wel best altijd in de gaten houden. “Ik denk dat we als ouder die verantwoordelijkheid zeer ernstig moeten nemen en dat we nooit volledig mogen vertrouwen op redders of andere toezichthouders.

Jong geleerd is oud gedaan

De Wandel stelt dat je kinderen van kleins af aan moet voorbereiden. “Je kan best kinderen zoveel mogelijk voorbereiden op alles wat er hen zou kunnen overkomen in en rond het water. Dat start met een goede watergewenning op de leeftijd van 3 tot 4 jaar. Vanaf 6 jaar ongeveer focussen we vooral op waterveilig zijn en leren zwemmen”. Het is dus volgens hem belangrijk om kinderen op vroege leeftijd in contact te brengen met water. “Jong geleerd is oud gedaan, dus kinderen zo vroeg mogelijk thuis in contact brengen met een zwembad en indien mogelijk zelfs open water, zorgt alleen maar voor een veiliger en vaardiger kind”, aldus De Wandel.

Zwembaden lang gesloten

Volgens De Wandel hebben we in Vlaanderen een cultuur om kinderen vanaf jonge leeftijd heel wat vaardigheden en watergewenning mee te geven. De coronacrisis heeft hier helaas ook invloed op gehad. “Tussen vier en zes maanden waren alle zwembaden in Vlaanderen gesloten. Dat betekent dat die 70.000 kinderen die per jaar moeten leren zwemmen, dat nu niet konden doen. Dat heeft een impact op zowel het aanleren als onderhouden van nieuwe vaardigheden.”

Meest gelezen