Captatieverbod in Antwerpen uitgebreid: geen tuinen sproeien of auto's wassen

Vanaf vandaag mag je zo goed als uit geen enkele onbevaarbare waterloop nog water halen. Door de droogte is het waterpeil de afgelopen weken sterk gedaald. Sommige waterlopen zijn zelf gedeeltelijk drooggevallen. Veel vissen sterven daardoor. Het is belangrijk om zeker tot het einde van de maand geen water te gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te sproeien, je auto te wassen of je oprit te schuren. 

Het captatieverbod werd aangekondigd door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. Hierdoor mag er geen water opgepompt worden om velden en tuinen te besproeien. Het verbod is nodig om het grondwatersysteem te beschermen.

Uit metingen door de provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij, blijkt dat de waterpeilen de afgelopen weken sterk gedaald zijn. De ecologische toestand van alle waterlopen gaat achteruit en verschillende waterlopen zijn zelfs gedeeltelijk drooggevallen. 

Vissterfte

In een aantal waterlopen is ook vissterfte vastgesteld en zijn kleinschalige reddingsacties opgezet om vissen te verplaatsen naar een nabijgelegen waterloop waarin wel nog voldoende water aanwezig is. Er zijn slechts enkele waterlopen met voldoende water om te dienen als toevluchtsoord voor de vissen.

Er lagen tientallen dode vissen en dat aantal zal nog toenemen

Kris Huijkskens, hemelwatercoördinator

Vooral in de Rode Loop, op de grens tussen Kasterlee en Oud-Turnhout, zijn er al veel vissen gestorven. "Er lagen tientallen dode vissen op de droge bedding van de beek en dat aantal zal nog toenemen", zegt Kris Huijkskens, de hemelwatercoördinator van de provincie.

Meest gelezen