Linda Zhou

Onbemande camera's en hogere boetes: CD&V wil harder optreden tegen smartphone in de auto

CD&V heeft een vijfpuntenplan om gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan. De partij hoopt zo om verkeersdoden te vermijden.

Het bleek eerder deze week nog uit een onderzoek van verkeersveiligheidsinstituut VIAS: er sterven steeds meer jongeren in het verkeer. VIAS vermoedt dat de smartphone daar een rol in speelt.  Aangezien jongeren vaak betrokken zijn bij kettingbotsingen en kop-staartaanrijdingen, zou een logische verklaring zijn dat ze afgeleid waren door hun smartphone.

"We moeten nu ingrijpen, voor de smartphone een even grote verkeerskiller wordt als alcohol en overdreven snelheid, zegt CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh. Hij stelt daarom een actieplan voor met vijf punten.

Zo wil Van den Bergh dat mensen aangemoedigd worden om een app te gebruiken die hun smartphone automatisch onbruikbaar maakt als ze in de auto stappen. Berichten en meldingen worden dan stilgehouden tot de motor weer wordt uitgeschakeld. "Er zijn al transportbedrijven die zulke apps gebruiken, en waarbij de baas kan zien welke chauffeurs hun smartphone effectief niet gebruiken." 

Maar als dat niet helpt, moet er ook streng opgetreden kunnen worden, vindt CD&V. In de eerste plaats door de overtreding duidelijk in de wet te schrijven: "Op dit ogenblik kun je alleen beboet als je je gsm in de hand hebt, niet als je hem tussen je oor en je schouder klemt. Dat moet aangepast worden in de wet." Van den Bergh wil ook dat de politie een prioriteit maakt van de strijd tegen de smartphone. "Er worden nu weinig mensen betrapt, omdat dat niet eenvoudig is. Laten we daarom ook vaststellingen mogelijk maken met dashcams (camera's die op het dashboard staan, red.) of met onbemande camera's. Nu mogen die nog geen smartphonegebruik vaststellen, ik heb een wetsvoorstel klaar om dat aan te passen." CD&V pleit er ook voor om van smartphonegebruik een overtreding van de derde graad te maken, en niet langer van de tweede graad. Daardoor zou de boete stijgen van 116 naar 174 euro.

Meest gelezen