Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt voor sterke toename phishing-berichten via sms

Het Centrum voor Cybersecurity België, de overheidsinstantie die instaat voor het veiligheid van het internet in ons land, waarschuwt voor een "tsunami" aan smishing-berichten. Smishing, of SMS-phishing, zijn berichten die van de overheid of een bank lijken te komen, maar die door cybercriminelen verstuurd worden om aan uw bankkaartgegevens te geraken.

"We hebben via een goede bron informatie gekregen dat de komende dagen, misschien zelfs weken, een smishing-campagne gaat komen tegen ons land", zegt Miguel De Bruycker, hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de overheidsinstantie die instaat voor de veiligheid van het internet in ons land, aan VRT NWS. 

"Bericht lijkt op die van een bank"

Smishing, is de term die gebruikt wordt wanneer cybercriminelen via een SMS aan uw persoonlijke gegevens proberen te geraken. Die berichten lijken te komen van uw bank, koerierdienst of van een overheidsinstantie. Meestal vraagt de persoon die het bericht stuurt, naar jouw persoonlijke gegevens. 

De Bruycker waarschuwt voor dit soort berichten: "Klik nooit op de link in het bericht. En als je dat toch doet, vul jouw persoonlijke gegevens nooit in." Waarom ons land geviseerd wordt is onduidelijk, De Bruycker benadrukt wel dat er een algemene toename is van het aantal smishing-berichten. Hij benadrukt ook dat we de komende dagen waakzaam moeten zijn.

Als u een verdachte SMS of e-mail krijgt, kan u die melden aan het CCB op verdacht@safeonweb.be

Meest gelezen