Marco Mertens

Chocoladeverkoop valt stil: "Te warm om chocolade te kopen"

Bij Chocoladehuis Boon in Hasselt is de verkoop van chocolade de voorbije maanden stilgevallen. Dat ligt volgens meester-chocolatier Patrick Mertens aan de coronamaatregelen en aan de hitte van de voorbije weken.

"Mensen vinden het nog te warm om chocolade te kopen", zegt Patrick Mertens van Chocoladehuis Boon. Volgens hem ligt dat aan twee zaken: de coronamaatregelen enerzijds en de hittegolf anderzijds. Andere dingen zijn meer in trek tijdens deze periode volgens de chocolatier: "Veel mensen komen nu ter verkoeling een ijscappucino bij ons halen." Toch zijn er nog klanten die naar Hasselt afzakken voor chocolade. "Een klant zei zelfs dat hij desnoods de chocolade uitlepelt maar hij moest en zou zijn chocolade hebben", zegt Mertens. 

Door onze webshop zijn we in de running kunnen blijven

Patrick Mertens, chocolatier

Coronagerichte oplossingen

Het coronavirus is ook bij het chocoladehuis van Hasselt voelbaar. "In eerste instantie was het even schrikken. We moesten snel schakelen en we hebben dan een webshop uit de grond gestampt met ons fantastische team. Op die manier konden we in de running blijven", zegt Patrick.

Chocolade kan je in deze temperaturen ook niet zomaar verzenden. Daar vonden ze bij het chocoladehuis wel snel een oplossing op: "In de beginmaanden van de coronamaatregelen heb ik Limburg ontdekt omdat ik door de hele provincie reed om mensen aangepaste chocoladepakketten te bezorgen. We maakten de chocolade ook kleiner en meer in 2D om het beter verzendbaar te maken. De temperatuur moest wel onder de 25 graden liggen, anders is het niet te doen", weet Mertens.

Hoe kan je best chocolade bewaren in de hitte?

Bij hogere temperaturen stijgt de kans dat chocolade smelt, maar wat is dan de beste manier om het te bewaren in de hitte? "Je zoekt thuis best een koele plek om je chocolade te verstoppen", lacht Mertens, "Als het echt te warm is en je wil je chocolade toch opbergen in de koelkast, steek hem dan in vershoudsfolie en haal hem een uurtje vooraleer je hem opeet uit de koelkast. Zo kan de chocolade op temperatuur komen. Als chocolade koud is, is de smaakontwikkeling anders en duurt het ook heel lang voor hij gaat smelten. De chocolade kan ook geuren opnemen van de vele kruiden zoals knoflook die nu ook vaak in de koelkast liggen. De smaak gaat dan ook veranderen", weet de chocolatier.

Marco Mertens
Marco Mertens

Meest gelezen